Γερμανία- Αλτμάιερ: «Συζήτηση -φάντασμα» τα περί ευρωομολόγων για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας

0
27

Κατά της έκδοσης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού τάχθηκε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την σχετική συζήτηση, «συζήτηση – φάντασμα».

Στην Ευρώπη όλες οι κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν μια νέα κρίση χρέους, δηλώνει ο κ. Αλτμάιερ στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» και συνιστά προσοχή ,«όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».

Η συζήτηση περί ευρωομολόγων άνοιξε από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία έκανε λόγο για «κορονο-ομόλογα», αλλά βρήκε ανταπόκριση ακόμη και σε πολλούς γερμανούς οικονομολόγους, παρότι το Βερολίνο απέρριπτε πάντα την κοινοτικοποίηση των χρεών εντός Ευρωζώνης.

Ο κ. Αλτμάιερ διαβεβαιώνει μάλιστα ότι η Γερμανία θα επιστρέψει στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική μετά το τέλος της κρίσης και ότι θα αποπληρώσει το νέο χρέος της έως το 2023. Διευκρινίζει ωστόσο ότι επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι εφικτή μόνο εφόσον επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Μετά το τέλος της κρίσης, θα επιστρέψoυμε στην πολιτική λιτότητας και, όσο το δυνατόν συντομότερα, σε πολιτική ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», δήλωσε ο γερμανός υπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF.