Γερμανία: Το Βερολίνο θα επιστρέψει στην πολιτική περιορισμού των δαπανών μετά την κρίση της Covid-19

0
25

Η γερμανική κυβέρνηση θα επιστρέψει στην πολιτική περιορισμού των δαπανών μόλις τελειώσει η κρίση με τον κορωνοϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στο δίκτυο ZDF.

Η Γερμανία συμφώνησε τη Δευτέρα σε ένα πακέτο ύψους έως 750 δισεκ. ευρώ για να αμβλύνει τη ζημιά από το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με το Βερολίνο να σκοπεύει να αναλάβει νέο χρέος για πρώτη φορά από το 2013.

«Μόλις τελειώσει η κρίση – και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί σε μερικούς μήνες - θα επιστρέψουμε στην πολιτική λιτότητας και το συντομότερο δυνατόν στην πολιτική ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», δήλωσε.

Η Γερμανία δανείζεται με ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, πρόσθεσε ο Αλτμάιερ. «Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές διότι όλοι πιστεύουν σε εμάς και πιστεύουν ότι θα το κάνουμε αυτό μόνο για όσο είναι αναγκαίο», δήλωσε.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η πανδημία θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι τα τελευταία του σχέδια για τον προϋπολογισμό βασίζονται στην εκτίμηση ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί περίπου κατά 5% φέτος.

Η Γερμανία έχει 27.436 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 114 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για να αμβλυνθεί το πλήγμα στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και ο Αλτμάιερ επανέλαβε ότι το κράτος είναι έτοιμο να αγοράσει ποσοστά σε εταιρίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αλλά μόνο στις πλέον ακραίες περιπτώσεις.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες, ο Αλτμάιερ δήλωσε επίσης ότι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να διευκρινιστεί από πού θα μπορούν να λάβουν βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. «Θα πρέπει να είναι όσο το λιγότερο γραφειοκρατικό γίνεται», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι ο κορωνοϊός δεν θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.