Το πολύτιμο μέταλλο συνέχισε να κινείται υψηλότερα χθες και η Goldman Sachs έσπευσε να προτείνει στους πελάτες της να αγοράσουν «το τελευταίο νομισματικό καταφύγιο».
Όπως και άλλα στοιχεία ενεργητικού, θυμίζουν οι Financial Τimes, ο χρυσός δέχτηκε πλήγμα από το πρόσφατο ράλι του δολαρίου, υποχωρώντας πάνω από 12% από την κορυφή των 1.700 δολαρίων η ουγγιά που έφτασε στις αρχές Μαρτίου, στα 1.460 δολάρια η ουγγιά.
Ακολούθησε αύξηση 4% τη Δευτέρα, όταν η FED έκανε γνωστό πως θα αγοράσει απεριόριστες ποσότητες ομολόγου και το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε. Ανέβηκε επιπλέον 4% την Τρίτη χάρις και στην παραπάνω προτροπή της Goldman Sachs και την εκτίμηση του οίκου ότι μπορεί να φτάσει τα 1.800 δολάρια η ουγγιά το επόμενο 12μηνο.
Υπενθυμίζεται ότι το ιστορικό ρεκόρ για το πολύτιμο μέταλλο είναι τα 1.900 δολάρια η ουγγιά και επιτεύχθηκε το 2011. «Εχουμε εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι ο χρυσός είναι το ‘νόμισμα τελευταίας καταφυγής’, λειτουργώντας ως αντιστάθμισμα (hedge) σε νομισματικές υποτιμήσεις όταν οι πολιτικοί δρουν για να αντιμετωπίσουν σοκ, όπως αυτό που βιώνουμε σήμερα», είπε ο Jeffrey Currie, επικεφαλής αγοράς εμπορευμάτων της Goldman Sachs.
Εκτός από μέσο κάλυψης κατά της μεταβλητότητας της αγοράς, ο χρυσός θεωρείται από πολλούς επενδυτές ως ένα μέσο για να προστατευτούν από τις υποτιμήσεις και τον πληθωρισμό. «Είναι όπως το 2008 και το 2009, όταν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τις μηχανές εκτύπωσης σε πλήρη ισχύ», είπε ο John Ciampaglia της Sprott Asset Management.
Οι traders υποστηρίζουν ότι ο χρυσός παίρνει ώθηση από το πιο αδύναμο δολάριο και τα μέτρα της FED, ειδικά το άνοιγμα γραμμών swap με άλλες κεντρικές τράπεζες για να τονωθεί η διαθεσιμότητα δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το «αδύναμο» δολάριο θεωρείται θετική εξέλιξη για το χρυσό καθώς μειώνει το κόστος αγοράς του για τους κατόχους που έχουν άλλα νομίσματα. «Το άνοιγμα των γραμμών swap, που μπορεί (ή όχι) να ανατρέψει το ράλι του δολαρίου, έκανε τουλάχιστον το αμερικανικό νόμισμα περισσότερο διαθέσιμο», υποστήριξε ο James Steel αναλυτής πολύτιμων μετάλλων στην HSBC.
Ενώ τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν δημοσιονομικά μέτρα για να «οδηγήσουν τον πληθωρισμό προς τους στόχους», εκτίμησε ο Jim Luke, fund manager στην Schroders. Θεωρεί την άνοδο του τιμάριθμου θετική για το χρυσό. «Η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και δεν αποκλείουμε τις παρεμβάσεις με ‘χρήματα από το ελικόπτερο’. Ετσι δεν μπορούμε να φανταστούμε καλύτερο περιβάλλον για τις τιμές του χρυσού», συμπλήρωσε.
Ωστόσο ο Nicky Shiels, αναλυτής της Scotiabank, τόνισε ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι ανήσυχοι γιατί η ζήτηση για «φυσικό προϊόν» πιθανότατα θα παραμείνει υποτονική με την Ινδία να βρίσκεται σε lockdown. «Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων χωρών που είναι ευάλωτες στο πετρέλαιο πιθανότατα θα μειώσουν τις αγορές χρυσού».
Η πίεση που προκάλεσε η μεταβλητότητα στις αγορά χρυσού έγινε προφανής την Τρίτη. Στο χρηματιστήριο Comex της Νέας Υόρκης η τιμή για άμεση αγορά (cash price) ήταν 23 δολάρια χαμηλότερη από τις μελλοντικές τιμές. Ενώ δεν υπάρχει έλλειψη σε χρυσό σε φυσική μορφή, οι traders υποστηρίζουν ότι μεγάλη ποσότητα ήταν σε λάθος σημείο ή σε λάθος μορφή.
Η Bullion Market Association δήλωσε υπήρξε κάποιο αντίκτυπο στη ρευστότητα από την μεταβλητότητα στις τιμές στο Comex.
Πηγή: Euro2day