Ιαπωνία: Σε υψηλό 20ετίας το ποσοστό αποταμίευσης

0
4

Το ποσοστό αποταμίευσης στην Ιαπωνία άγγιξε υψηλά 20 ετών, καθώς η ανασφάλεια λόγω της πανδημίας και οι οικονομικές προοπτικές μοιάζουν να οδηγούν τους ανθρώπους να αποταμιεύουν τα χρήματα που έχει μοιράσει μέσω των μέτρων τόνωσης η κυβέρνηση του Τόκιο, αντί να τα καταναλώνουν.

Κατά μέσο όρο, οι Ιάπωνες αποταμίευσαν το 44% του εισοδήματός τους τους πέντε μήνες έως τον Αύγουστο του 2020, έναντι 33% την αντίστοιχή περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία για την κατανάλωση των νοικοκυριών τα οποία ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η υψηλότερη αποταμίευση αντιστοιχεί σε χαμηλότερες δαπάνες, γεγονός που μειώνει τη δυναμική της οικονομικής ανάκαμψης.

Η ιδιωτική κατανάλωση στην Ιαπωνία αντιστοιχεί σε άνω του 50% του ΑΕΠ της Ιαπωνίας και η αύξησή της αποτελεί σημείο-κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, δεδομένου ότι η πανδημία έχει πλήξει σκληρότερα τις αγορές στις οποίες εξάγονται τα ιαπωνικά προϊόντα σε σχέση με το πόσο έχει πλήξει την ίδια την Ιαπωνία.

«Μέχρι να τελειώσει το ζήτημα του ιού, είναι δύσκολο να δούμε μείωση του ρυθμού αποταμίευσης σε προ κρίσης επίπεδα» αναφέρει ο οικονομολόγος Takeshi Minami του Norinchukin Research Institute. «Το καταναλωτικό κλίμα έχει βελτιωθεί κάπως, ωστόσο η συμπεριφορά δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Όσο οι άνθρωποι είναι διστακτικοί ως προς το να ταξιδεύουν και να τρώνε έξω, ξοδεύοντας χρήμα, οι δαπάνες δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα παλαιά επίπεδα» προσθέτει.

Το επίπεδο αποταμίευσης ήταν ιδιαίτερα υψηλό τον Ιούνιο, όταν και μεγάλο μέρος των χρημάτων της δημοσιονομικής τόνωσης μοιράστηκαν στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg. Τόσο άτομα υψηλού όσο και άτομα χαμηλού εισοδήματος αύξησαν την αποταμίευσή τους, ωστόσο το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Τα χρήματα σε μετρητά και καταθέσεις που διατηρούσαν τα ιαπωνικά νοικοκυριά έφτασαν το ποσό-ρεκόρ των 1,03 τετράκις εκατομμυριών (9,7 τρισ. δολ.) την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.