H αγορά φοράει μάσκα και γάντια

0
26

Στην ανακοίνωση νέων μέτρων που αφορούν την οργάνωση της αγοράς και τον συντονισμό υπηρεσιών προχωρεί η πολιτεία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών αλλά και να τηρηθούν κατά γράμμα οι προδιαγραφές προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν περιλαμβάνεται το άνοιγμα των super market για τις επόμενες τέσσερις Κυριακές. Οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών θα ισχύουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα. Τα νέα μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνονται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχουν ως εξής:

-Περιορισμός εισόδου πελατών στη βάση, ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα σε όλα τα εμπορικά καταστήματα

-Υποχρεωτική απόσταση μεταξύ πελάτη και υπαλλήλου είναι τα δύο μέτρα ενώ σε κάθε κατάστημα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά και να γίνεται χρήση γαντιών.

-Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των super market από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ

-Θα λειτουργήσουν τα super market τις επόμενες τέσσερις Κυριακές

-Θα ισχύσει επ’ αόριστον το delivery προϊόντων από τα super market σε ιδιώτες και τις Κυριακές.

Ειδικά μέτρα πρόκειται να ληφθούν ώστε να επιβληθούν μηχανισμοί ελέγχου και περιορισμού  φαινομένων αισχροκέρδειας με αδικαιολόγητες ανατιμήσεις αγαθών. Οι μηχανισμοί αυτοί θα πληροφορούν το κοινό για το ποιες ανατιμήσεις θεωρούνται δικαιολογημένες και ποιες θα θεωρούνται ως αισχροκέρδεια.

Το κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων ζητά ο εμπορικός σύλλογος

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με αίτημά του προς τον πρωθυπουργό, ζητά το κλείσιμο όλων των καταστημάτων με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα εμπορικά κέντρα, για δύο λόγους:

– Τη διαφύλαξη της υγείας των καταναλωτών που επισκέπτονται τα ανοικτά καταστήματα, των εργαζομένων, που όχι μόνο πρέπει να έρχονται σε επαφή με χιλιάδες ανθρώπους αλλά και να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με ό,τι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται, και φυσικά των καταστηματαρχών.

– Για να προστατευτεί η επιχειρηματική κοινότητα σε μια αγορά που υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να σωρεύονται ζημίες που θα οδηγήσουν σε οριστικό λουκέτο πολλές επιχειρήσεις και σε άμεση απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και μη αναστρέψιμη καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εκτιμά ότι το υποχρεωτικό κλείσιμο θα πρέπει να συνοδευτεί με τα εξής μέτρα στήριξης του εμπορίου:  

Παράταση μέχρι την ομαλοποίηση και στη συνέχεια ένταξη όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών υποχρεώσεων στο καθεστώς των 48 δόσεων.

Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα πιθανά κονδύλια για τη μείωση της ανεργίας με την υποστήριξη και της Ε.Ε.

Παράταση πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς, τα τραπεζικά ιδρύματα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς ΔΕΚΟ έως την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Μηδενισμό υποχρέωσης καταβολής ενοικίων για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές.