Η κρίση του κορωνοϊού χειρότερη από εκείνη της Lehman Brothers

0
29

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προβλέπει ότι η οικονομική κάμψη και οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2 θα είναι χειρότερη από την ύφεση του 2008.

«Οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μια οικονομική κάμψη και απώλειες θέσεων εργασίας χειρότερες από εκείνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Ασεβέδο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΕ.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα υπάρξει «πολύ απότομη κάμψη στο εμπόριο».

Άλλωστε έχει πλέον καταστεί σαφές ότι η οικονομία αντιμετωπίζει πολύ χειρότερα προβλήματα από ό, τι ανέμεναν οι αναλυτές. Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, η οποία είχε προβλεφθεί να μειωθεί κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μειώθηκε κατά 13,5%. Οι λιανικές πωλήσεις δεν ήταν 4% χαμηλότερες, αλλά 20,5%.

Η επένδυση σε ακίνητα μειώθηκε κατά 24%, έξι φορές μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη. Αυτό ανάγκασε τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους.