Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

0
23

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του σημείωσε την Πέμπτη ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν τόσο στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει δραστικά τις πτήσεις από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, όσο και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην μειώσει τα επιτόκιά της.

Ο Stoxx 600 κατακρημνίστηκε κατά 11,38%, στις 295,26 μονάδες, με τον κλάδο ταξιδίου και αναψυχής να βυθίζεται κατά 12,8%, ηγούμενος των απωλειών, στα νέα των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ο Eurostoxx 50 σημείωσε ευρύτατες απώλειες της τάξης του 12,35%, στις 2,546,84 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κατρακύλησε κατά 12,24% στις 9.160,70 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημείωσε "βουτιά" 12,28%,  στις 4.044,26, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 "έχασε" 10,93%, στις 5.234 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB "συνετρίβη" με πτώση 16,62%, στις 14.949,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατά 14,61%, στις 6.350 μονάδες.

Η απόφαση Τραμπ ελήφθη προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί τίθενται σε εφαρμογή από την Παρασκευή το βράδυ και αφορούν τις 26 χώρες οι οποίες αποτελούν μέρος του ενιαίου χώρου Σένγκεν, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία δεν περιλαμβάνονται στους περιορισμούς, ενώ και Αμερικανοί πολίτες οι οποίοι έχουν ελεγχθεί και έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό μπορούν να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, τα μέτρα θα αναπροσαρμόζονται με βάση τις εξελίξεις. Ο Ντ. Τραμπ κατηγόρησε επίσης τις ευρωπαϊκές αρχές ότι δεν έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία είναι, μετά την Κίνα, η πλέον πληγείσα χώρα και πρακτικά βρίσκεται σε πανεθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καραντίνας.

Η ΕΚΤ δεν ακολούθησε το παράδειγμα της αμερικανικής Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας, διατηρώντας σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια της, τα οποία ήδη βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. Ταυτόχρονα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διενεργήσει επιπρόσθετες πράξεις πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης, σε μία πρώτη αντίδραση στην κρίση της πανδημίας του κοροναϊού.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσθέσει έναν "προσωρινό φάκελο" πρόσθετων καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχουν παγκοσμίως 118.381 καταγεγραμμένα κρούσματα του κοροναϊού, ενώ τουλάχιστον 4.292 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της Dufry βυθίστηκε κατά 41%, μετά την ανακοίνωση από την ελβετική εταιρεία απαισιόδοξου guidance λόγω της επίδρασης του κοροναϊού, ενώ η μετοχή της Tullow Oil σημείωσε κάθετη πτώση 31%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου "συντρίβονται" από τον πετρελαϊκό "πόλεμο" OPEC – Ρωσίας.

Η τηλεπικοινωνιακή Altice Europe "έχασε" 21%, ενώ η βρετανική εταιρεία λιανικής WH Smith υποχώρησε κατά επίσης 21%, καθώς ο κοροναϊός έχει πλήξει τις πωλήσεις στα καταστήματά της στα αεροδρόμια.

Η βρετανική εταιρεία διαχείρισης κινηματογραφικών αιθουσών Cineworld είδε τη μετοχή της να σημειώνει βουτιά άνω του 24%, μετά την ανακοίνωση ότι μπορεί να αθετήσει δανειακές της υποχρεώσεις εάν η επίδραση του κοροναϊού τους λίγους επόμενους μήνες εξελιχθεί σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο.