Η Ρώμη εξετάζει αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και αύξηση δαπανών για τον κοροναϊό

0
28

Η Ιταλία ίσως ζητήσει προσωρινή αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς πασχίζει να περιορίσει την επιδημία του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Οικονομίας.

Η Λάουρα Καστέλι δήλωσε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αύξηση του ποσού που σχεδιάζει να δαπανήσει για να αμβλύνει την κρίση στα 5 δισεκ. ευρώ από τα 3,6 δισεκ. ευρώ που είχε ανακοινώσει προηγουμένως.

Δήλωσε εξάλλου ότι η Ευρώπη χρειάζεται να είναι πιο ευέλικτη με τους αυστηρούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να συμφωνήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει μια επιδημία που δημιουργεί τον κίνδυνο να προκληθεί σοβαρή οικονομική ζημιά και η Ιταλία είναι στην πρώτη γραμμή. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι αυτή της προσωρινής αναστολής του συμφώνου σταθερότητας», δήλωσε.

Στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη από τον κοροναϊό, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 107, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δόθηκε χθες, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 3.089.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε οικονομική στήριξη ύψους 900 εκατ. ευρώ για τις χειρότερα πληγείσες περιοχές την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια υποσχέθηκε 3,6 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της ευρύτερης οικονομίας.

Χθες, κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι αυτό ίσως αυξηθεί στα 4,5 δισεκ., ή 0,25% του ΑΕΠ. Πολιτικοί από κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει πιο επιθετικές δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας.