Ιαπωνία: Προς πακέτο – μαμούθ 60 τρισ. γεν για την τόνωση της οικονομίας

0
27

Το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας πρότεινε σήμερα το μεγαλύτερο πακέτο τόνωσης της οικονομίας στην ιστορία της χώρας, συνολικού ύψους 60 τρισ. γεν (554 δισ. δολαρίων), καθώς η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού έχει οδηγήσει τη χώρα της Άπω Ανατολής στην ύφεση.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στο πακέτο ανέρχονται σε 20 τρισ. γεν, με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και άλλα οικονομικά στοιχεία να αποτελούν το υπόλοιπο μέρος της πρότασης, όπως αυτή εκτίθεται από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.

Περισσότερα από 10 τρισ. γεν, ποσό αντίστοιχο μείωσης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες του φόρου επί των πωλήσεων, προτείνεται να μοιραστούν στον πληθυσμό  με τη μορφή ρευστού, κουπονιών και επιχορηγήσεων.

Η πρόταση δίνει μια πρώτη εικόνα του πακέτου τόνωσης της ιαπωνικής οικονομίας για το οποίο δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε το Σάββατο, τονίζοντας ότι θα είναι μεγαλύτερο εκείνου που είχε σχεδιαστεί και εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλο μέρος του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί με αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.

Το σχέδιο υποδεικνύει την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης Άμπε να υποστηρίξει την οικονομία της χώρας, τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Αρκετοί εντός του κόμματος θεωρούν ότι ακόμη κι αυτό το πακέτο δεν είναι αρκετά μεγάλο», τονίζει ο Fumio Kishida, βουλευτής και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

«Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να ασκήσει ηγεσία σε αυτό το ζήτημα και να καταφέρει να εκπονήσει ένα σχέδιο με ακόμη μεγαλύτερους πόρους ως απάντηση στην κρίση», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρώην υπουργός, ο οποίος έχει επιτελικό ρόλο στο κόμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Taro Aso έχει ήδη καλέσει σε μέτρα δύο σταδίων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Το πακέτο αντιστοιχεί σε άνω του 10% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ θα περιλαμβάνει και φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρων.