ΗΠΑ: Ο ΥΠΟΙΚ λέει ότι θα ληφθούν μέτρα για να αντισταθμιστεί η επίδραση του κορονοϊού

0
29

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού που εξαπλώνεται ταχύτατα με βοήθεια στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις που θα διοχετεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυήσεις δανείων, αποζημιώσεις εργαζομένων για απώλειες αμοιβών, βοήθεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και υποστήριξη αεροπορικών εταιριών, ξενοδοχείων και άλλων ταξιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι επιπτώσεις του κορονοϊού είχαν αρχικά υποτιμηθεί διεθνώς, είπε ο Μνούτσιν σε υποεπιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κατάσταση μοιάζει με «τυφώνα», είπε, και είναι σημαντικό το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα.

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για ένα σχέδιο κινήτρων με το Κογκρέσο εντός 48 ωρών, πρόσθεσε.

Είπε πως πεποίθηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι πως εταιρίες των ΗΠΑ πρέπει να προστατεύονται, όχι να διασώζονται.

Ο Μνούτσιν είπε ακόμη ότι οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών εξετάζουν διάφορες ενδεχόμενες βραχυπρόθεσμες ενέργειες, αλλά πως δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για επέμβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές.

«Δεν θεωρούμε πως υπάρχει ανάγκη για επέμβαση στις αγορές», είπε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και σημείωσε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει ήδη διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά.

«Η Fed [Ομοσπονδιακή Τράπεζα] έχει ήδη ενεργήσει σημαντικά διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά», είπε, και πρόσθεσε πως βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ.