Κατέρρευσε το ρωσικό χρηματιστήριο λόγω κορωνοϊού

Το ρωσικό χρηματιστήριο κατέρρευσε σήμερα Πέμπτη, 12 Μαρτίου μετά την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απαγορεύσει τα ταξίδια από την Ευρώπη. Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου τη Μόσχας κατέρρευσε κατά 8,2% φθάνοντας τις 2.286,4 μονάδες , ενώ ο δείκτης RTC κατά 11,03% φθάνοντας τις 966, 4 μονάδες.

Η τιμή του δολαρίου ενισχύθηκε έναντι του ρουβλίου κατά 3%, με αποτέλεσμα το ένα δολάριο να πωλείται έναντι 75,15 ρουβλίων, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 1,13% φθάνοντας τα 83,08 ρούβλια.

Ο κύριος αναλυτής της «Otkritye Broker» Αντρέι Κοτσετκόφ επισημαίνει ότι «στην αγορά θα εξακολουθήσει να λειτουργεί η λογική των πωλήσεων που βασίζονται στον πανικό καθώς επιδεινώνεται διαρκώς η κατάσταση στο εξωτερικό».

«Γενικά, όλα αυτό μπορεί να συνεχισθεί έως την επόμενη συνεδρίαση της FED, όπου ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση για τη μείωση του βασικού επιτοκίου περίπου σε μηδενική βάση» εκτιμά ο Κατσετκόφ.

Σύμφωνα με τον κύριο αναλυτή της τράπεζας Promsviazbank Μπογκντάν Ζβάριτς, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι κίνδυνοι της συνέχισης της αρνητικής δυναμικής και το ενδεχόμενο της πτώσης του δείκτη του Χρηματιστήριου της Μόσχας σε νέα χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Promsviazbank, έως τα τέλη της εβδομάδας η ισοτιμία του δολαρίου σε σχέση με το ρούβλι μπορεί να σταθεροποιηθεί στα 70-75 δολάρια.