Μικρή αλλαγή στάσης της Ρωσίας στην κόντρα με τον ΟΠΕΚ

O Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να μην συναινέσει στην πρόσθετη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στην Βιέννη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμφωνήσει εκ νέου με τις χώρες του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, μόλις λήξει στα τέλη Μαρτίου η ισχύς της τρέχουσας συμφωνίας.

«Οι πόρτες δεν έκλεισαν και το ότι η συμφωνία μετά την 1η Απριλίου για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου δεν παρατάθηκε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε στη συνέχεια να συνεργαστούμε με τις χώρες του ΟΠΕΚ και με τις «μη ΟΠΕΚ» χώρες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Ρωσία -24», επισημαίνοντας ότι «μπορούν να επιτευχθούν νέες συμφωνίες».

Ο Νόβακ είπε ότι η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+ , η οποία εφαρμόζεται ήδη τρία χρόνια, υπήρξε αποτελεσματική και οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήσαν σωστές, καθώς η Ρωσία την περίοδο αυτή κέρδισε 10 τρισεκατομμύρια ρούβλια επιπλέον. Αυτό – συνέχισε – έδωσε την δυνατότητα στη Ρωσία, να σταθεροποιήσει τους μακροοικονομικούς δείκτες και να δημιουργήσει τα αναγκαία αποθέματα, ενισχύοντας παράλληλα το Ταμείο Εθνικού Πλούτου.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του ΟΠΕΚ στην Βιέννη κατά την διάρκεια της οποίας η Ρωσίας δεν συναίνεσε για πρόσθετη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, είπε ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ δεν εξέτασαν άλλες προτάσεις εκτός από την πρόταση για την επιπλέον μείωση της παραγωγής πετρελαίου εώς το 1,5 εκ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη του 2020.

Η Ρωσία ωστόσο, είπε ο Νόβακ, μπορεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 200-300 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως με προοπτική τις 500 χιλιάδες βαρέλια.

Σύμφωνα με τον Νόβακ ο πετρελαϊκός τομέας της Ρωσίας παραμένει ανταγωνιστικός παρά την μείωση της τιμής του πετρελαίου και τις διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος. «Στην παραγωγή πετρελαίου έχουμε από τις μικρότερες δαπάνες, είμαστε ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας,

Ο Αλεξάντρ Νόβακ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, αναμένεται να συναντηθεί αύριο 11 Μαρτίου με τους διευθύνοντες συμβούλους των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών, για να συζητήσουν την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου.