Morgan Stanley: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 30%

0
25

 Για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 30% στο επόμενο τρίμηνο κάνει λόγο η Morgan Stanley. Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το marketwatch.com, η Morgan Stanley δηλώνει πως το αμερικανικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει 30% στο β΄ τρίμηνο, σε χαμηλό 74 ετών.

Η πρόβλεψη αυτή είναι χειρότερη από εκείνη της Goldman Sachs, η οποία προέβλεψε πτώση 24%, αλλά πιο αισιόδοξη από αυτή του προέδρου της Reserve Bank of St. Louis, James Bullard, για συρρίκνωση κατά 50%.

Αν και οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προέβλεψαν βαθύτερη ύφεση, δηλώνον ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια επανάληψη της Μεγάλης Ύφεσης.

Όπως εκτιμούν, ο ιός θα κορυφωθεί τον ΑΠρίλιο ή τον Μάιο, στο βασικό τους σενάριο, με την οικονομία να αρχίζει να ανακάμπτει από το γ΄ τρίμηνο.

Σε περίπτωση που η εξάπλωση συνεχιστεί και στο γ΄ τρίμηνο, θα βλέπαμε το αμερικανικό ΑΕΠ να υποχωρεί 8,8% το 2020, σε επίπεδο που έχουμε να δούμε από τις αρχές της δεκαετίας του 1930.

«Τα καλά νέα είναι πως σε αντίθεση με την περίοδο 1929-1933, βλέπουμε ήδη μια επιθετική απάντηση. Τότε, η αυστηρή τήρηση του gold standard επιδείνωσε περαιτέρω τις αποπληθωριστικές τάσεις. Η Fderal Reserve επίσης διατήρησε μια αρνητική νομισματική στάση για μια παρατεταμένη περίοδο», αναφέρουν.

Και προσθέτουν ότι «αντιθέτως, η απάντηση στην τρέχουσα οικονομική κρίση είναι εξαιρετικά επιθετική. Με την εμπειρία της κρίσης του 2008 να είναι ακόμη φρέσκια, οι ενέργειες πολιτικής τις τελευταίες ημέρες ήταν έντονες, ειδικά στις G4 και στην Κίνα».