Μπλόκο στις απολύσεις

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης παγώνουν μέρα με την ημέρα τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες για να φρενάρουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αυτό συμβαίνει σταδιακά και στην Ελλάδα όπου από σήμερα Τετάρτη 18 Μαρτίου κλείνουν μία σειρά από καταστήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να βρίσκονται στον αέρα. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες που καταφθάνουν επίσημα στις κρατικές υπηρεσίες, είτε αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί απολύσεων ή περικοπών στη μισθοδοσία ή ακόμη και η θέσπιση αναγκαστικής αργίας από διάφορους εργοδότες. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά δυστυχώς ισχύει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιχειρείται η διασφάλιση κονδυλίων προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά εργασίας και να υπάρξουν κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας έως ότου οι οικονομίες εξέλθουν από το σπιράλ της υφεσιακής πίεσης.

Τα προβλήματα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν συνδικαλιστές, εντοπίζονται κυρίως στα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας τα οποία βλέποντας τις πληρότητές τους να καταρρέουν προχωρούν «σωρηδόν» κατά τις καταγγελίες των εργαζομένων σε άδειες άνευ αποδοχών και μετατροπές συμβάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρόκειται σήμερα να ανακοινώσει πακέτο μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται αφενός να μπει «μπλόκο» στις απολύσεις και αφετέρου να θεσπιστεί επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 400 ευρώ τον μήνα το οποίο εγγυάται το κράτος και αφορά σε εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή.