Νέα «βουτιά» στις ευρωαγορές, παρά την επιθετική κίνηση της Fed

Με σημαντικές απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού συνέχισε να κυριαρχεί στις αγορές, παρότι οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν τις προσπάθειες για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρα με πτώση 4,31% στις 280,42 μονάδες, με τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής να "βυθίζεται” περισσότερο από 7% καθώς αυξάνονται οι περιορισμοί των μετακινήσεων ανά τον πλανήτη με όλο και περισσότερες χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους. Στον αντίποδα, κέρδη 0,9% κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και αερίου, αντλώντας ώθηση από το επιθετικό πρόγραμμα αγοράς παγίων που ανακοίνωσε η Federal Reserve σε μια προσπάθειας να στηρίξει τις αγοράς.

Με σημαντικές απώλειες, αλλά υψηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά του, έκλεισε και ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης EuroStoxx 50, που τερμάτισε τη Δευτέρα στις 2.485,54 μονάδες με πτώση 2,47%.

Στις επιμέρους αγορές, ο γερμανικός δείκτης DAX περιόρισε τις απώλειές του στο κλείσιμο και ολοκλήρωσε την ημέρα 2,10% χαμηλότερα, στις 8.741,15 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας, Jens Weidmann δήλωσε πρόσφατα ότι η ύφεση στη χώρα είναι πλέον αναπόφευκτη.

Ως απάντηση, τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας παρουσίασαν ένα πακέτο-μαμούθ με παρεμβάσεις, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει τα 750 δισ. ευρώ.

Στο Παρίσι, ο CAC 40 απομακρύνθηκε επίσης από τα χαμηλά ημέρας και έκλεισε με πτώση 3,32% στις 3.914 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 3,89% και τερμάτισε στις 4.989 μονάδες.

Η Μεγάλη Βρετανία μετά το κλείσιμο των αγορών την Παρασκευή ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα το οποίο εγγυάται τους μισθούς όσων εργαζομένων παραμένουν στη μισθοδοσία των επιχειρήσεων.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 υποχώρησε κατά 3,31%, ενώ μικρότερες απώλειες, 1,09%, κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει assets "στις ποσότητες που χρειάζεται" για να υποβοηθήσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, κρατώντας χαμηλά το κόστος δανεισμού.

Παράλληλα, θα θέσει σε εφαρμογή πολλά νέα δανειακά προγράμματα αξίας 300 δισ. δολαρίων για να διατηρήσει τη ροή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κυβερνήσεις που έχουν πληγεί από το shutdown της αμερικανικής οικονομίας.

Πρόκειται για την τελευταία κίνηση από το μέτωπο των κεντρικών τραπεζών για να αμβλύνουν τους φόβους που έχουν κατακλύσει τις αγορές διεθνώς, που όμως δεν είχε -σήμερα τουλάχιστον- τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ενδεικτικό εξάλλου του κλίματος που επικρατεί στις αγορές διεθνείς είναι το σχόλιο του ο Edward Moya, επικεφαλής αναλυτή αγοράς της OANDA ότι "κάνει την εμφάνισή της η αποστροφή προς το ρίσκο καθώς οι επενδυτές φοβούνται ολοένα και περισσότερο πως αυτή μπορεί να είναι η χειρότερη παγκόσμια ύφεση εν καιρώ ειρήνης".

Η Goldman Sachs, επίσης, ανέφερε τη Δευτέρα ότι αναμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά περίπου 1% το 2020 μετά από ένα -24% στις ΗΠΑ το β΄τρίμηνο.