Νορβηγία: Μείωσε τα επιτόκια στο 0,25% – Δεύτερη μείωση αυτό τον μήνα

0
29

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας μείωσε το βασικό επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% από το 1% σε μια προσπάθεια να ελαφρύνει τον οικονομικό αντίκτυπο από το ξέσπασμα του κορονοϊού, και μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στον μήνα που η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προχώρησε σε έκτακτη μείωση των επιτοκίων, ύστερα από την μείωση κατά 0,50% στις 13 Μαρτίου, όταν ο διοικητής της τράπεζας, Oeystein Olsen δήλωσε πως η νορβηγική οικονομία βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Από τη στιγμή που η Norges Bank μείωσε τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα, η κατάσταση στη νορβηγική οικονομία έχει συνεχίσει να επιδεινώνεται», αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι επρόκειτο για ομόφωνη απόφαση.

«Η Norges Bank θα συνεχίσει να εξετάζει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η επιτοκιακή πολιτική περνάει μέσα από τα επιτόκια της αγοράς χρήματος. Η Επιτροπή δεν μπορεί να αποκλείσει μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση αναφέρει ότι προσέφερε μια τρίτη δέσμη έκτακτων δανείων στον τραπεζικό κλάδο για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν αρκετά στους επόμενους μήνες.