Ο επικεφαλής της Fed δεσμεύεται ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να δανείζει με «επιθετικό τρόπο»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) δεσμεύθηκε σήμερα ότι η τράπεζα την οποία διευθύνει θα συνεχίσει να δανείζει χρήματα με «επιθετικό τρόπο» για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της επιδημίας Covid-19.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, ο Τζερόμ Πάουελ, του οποίου η τράπεζα ήδη ανακοίνωσε ότι διοχετεύει χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δήλωσε επίσης ότι τα «πυρομαχικά (της Fed) δεν πρόκειται να εξαντληθούν».

Οι ΗΠΑ «μπορεί ήδη να βρίσκονται σε ύφεση» αλλά η πρόοδος στις προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο ο κορονοϊός θα καθορίσουν πότε η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως, δήλωσε ο Πάουελ στη δημοφιλή εκπομπή Today Show και σε μια σπάνια συνέντευξή του που μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση.

«Δεν είμαστε ειδικοί στις πανδημίες… Τείνουμε να ακούμε τους ειδικούς. Ο δρ. Φάουτσι, νομίζω ότι είπε πως ο ιός θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα, και αυτό μου φαίνεται σωστό», δήλωσε ο Πάουελ, αναφερόμενος στον Άντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο επιδημιολόγο των ΗΠΑ.

«Το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι να θέσουμε υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού και στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε την οικονομική δραστηριότητα».

«Όσο πιο γρήγορα περάσουμε αυτή την περίοδο και θέσουμε υπό έλεγχο τον ιό, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να έρθει η ανάκαμψη…

Γνωρίζουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί, πιθανόν σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά νομίζω ότι πολλοί αναμένουν, και εγώ αναμένω, ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επανεκκινήσει και θα κινηθεί και πάλι ανοδικά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Πάουελ.