Οι τιμές των αμερικανικών μετοχών μπορεί να μειωθούν περαιτέρω κατά 11%, εκτιμά η εταιρεία MSCI

0
28

Οι τιμές των αμερικανικών μετοχών μπορεί να μειωθούν κατά ένα ακόμη διψήφιο ποσοστό βραχυπρόθεσμα, λόγω της ζημιάς από την εξάπλωση του κοροναϊού, δήλωσε σήμερα η εταιρεία MSCI που καταρτίζει δείκτες μετοχών, επικαλούμενη ανάλυσή της με βάση σενάριο.

«Έχουμε κάνει μία ανάλυση του τι θα συνέβαινε στην περίπτωση ενός σεναρίου που υποθέτει μία βραχυπρόθεσμη πτώση της ανάπτυξης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και μία αύξηση του επασφάλιστρου κινδύνου κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε σε πελάτες ο Τόμας Βερμπράκεν, εκτελεστικός διευθυντής της MSCI για τη διαχείριση κινδύνων.

«Το μοντέλο μας δείχνει ότι σε ένα τέτοιο σενάριο υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βραχυπρόθεσμες απώλειες: Οι αμερικανικές μετοχές – που έχουν μειωθεί ήδη 11% από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου – θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω 11%».

Ο Βερμπράκεν είπε ότι αν η παγκόσμια οικονομία υποστεί μόνο βραχυπρόθεσμη ζημιά, η αγορά μπορεί να επανέλθει.

Ωστόσο, αν υπάρξει πλήγμα στη μακροπρόθεσμη πορεία ανάπτυξης, που θα είχε επίπτωση και στα κέρδη των επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας, αυτό θα είναι αισθητό για έναν πολύ μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.