Πακέτο στήριξης $850 δισ. προωθεί ο Τραμπ για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορωνοϊού

Ένα ευρύ πακέτο στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico και της Washington Post, ο Λευκός Οίκος επιδιώκει το πακέτο στήριξης να ανέλθει στο ποσό των 850 δισ. δολαρίων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και κονδύλι ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων που θα κατευθυνθεί στην αεροπορική βιομηχανία η οποία έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν πρόκειται να συζητήσει το τρίτο αυτό πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας με τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσιαστές σήμερα, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να βιάζεται να θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή.

Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 8,3 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, ενώ εξετάζει ήδη ένα δεύτερο πακέτο δράσεων, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για την αύξηση των αποδοχών αδείας, την ενίσχυση της ασφάλισης των ανέργων αλλά και μέτρα ώστε να καταστούν πιο προσιτά στους πολίτες τα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.

Η επιδημία του COVID-19 έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα και στην αμερικανική οικονομία, καθώς εστιατόρια, μπαρ και χώροι εκδηλώσεων κλείνουν ή περιορίζουν δραστικά τις δραστηριότητές τους δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί κλείνονται στα σπίτια τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσιγκτον παλεύει να αμβλύνει το ενδεχόμενο η οικονομία να σημειώσει ελεύθερη πτώση, μεταξύ άλλων λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία των ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους ή το μισθό τους λόγω της κρίσης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προτείνει σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένως αναφερθεί στο ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων.

Η Federal Reserve έχει επίσης λάβει δραστικά έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, καθώς την Κυριακή προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου της σχεδόν στο μηδέν και ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εκατοντάδων δισ. δολαρίων.

Τη Δευτέρα, το γραφείο του ηγέτη της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ ανέφερε ότι ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών θα προτείνει ένα πακέτο ανακούφισης ύψους τουλάχιστον 750 δισ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η παροχή περιόδου χάριτος για τα δάνεια και μορατόριουμ για τις η ανεκτικότητα στα ομοσπονδιακά δάνεια και το μορατόριουμ για τις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς.