Βυθίζονται εκ νέου την Πέμπτη, μετά το άλμα της Τετάρτης, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς το κλίμα αναταραχής και βίαιων μεταβολών κλίματος και ψυχολογίας μεταξύ των επενδυτών, λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού και των οικονομικών επιπτώσεών της, συνεχίζεται.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 764,29 μονάδες ή 2,82%, με τον ευρύτερο S&P 500 να "χάνει" 84,41 μονάδες ή 2,70% και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει απώλειες 214,88 μονάδων ή 2,38%.
Η διαταραχή στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζεται, με την επιβολή μέτρων καραντίνας, αλλά και ταξιδιωτικών περιορισμών να διευρύνεται σε όλο τον κόσμο. Η αμερικανική Πολιτεία της Καλιφόρνια κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το ζήτημα της επιδημίας, μετά τον θάνατο ενός ανθρώπου και την καταγραφή συνολικά 53 κρουσμάτων εντός των πολιτειακών ορίων.
Οι διακυμάνσεις της αγοράς είναι εντυπωσιακές, με τον Dow να κερδίζει άνω των 1.000 μονάδων στις δύο εκ των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων. Στη χθεσινή συνεδρίαση, τα κέρδη πλησίασαν τις 1.200 μονάδες, μετά την είδηση ότι ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κέρδισε την "Σούπερ Τρίτη" των εσωκομματικών εκλογών στο Δημοκρατικό Κόμμα, σχετικά με το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα τον Νοέμβριο.
Το γεγονός θεωρήθηκε ελπιδοφόρο από την αγορά, που θεωρεί τον Μπάιντεν μετριοπαθή, σε αντίθεση με τον βασικό αντίπαλό του εντός του στρατοπέδου των Δημοκρατικών, τον αυτοαποκαλούμενο "δημοκρατικό σοσιαλιστή" Μπέρνι Σάντερς.
Οι επενδυτές χαιρέτισαν ακόμη αυτό που έκριναν ως σημαντική ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας του κοροναϊού, μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο από την κυβέρνηση Τραμπ για έκτακτη χρηματοδότηση 8 δισ. δολ. για το θέμα. Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ένα πακέτο δανειακών προγραμμάτων συνολικού μεγέθους 50 δισ. δολ. για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού.
Οι ανησυχίες για την επιδημία επανέρχονται γενικά δριμύτερες, μετά την ανακοίνωση κρουσμάτων του νέου κοροναϊού σε άλλες τέσσερις χώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε πάνω από 80.
Η ραγδαία εξάπλωση του ιού -παρά τα ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα που υιοθετούν οι κρατικές αρχές- έχει ήδη καταφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 95,748, με τουλάχιστον 3.286 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Johns Hopkins.
Την Τρίτη, η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) περιέκοψε εκτάκτως το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσεις, στο εύρος του 1% – 1,25%, επικαλούμενη το γεγονός ότι ο κοροναϊός «αποτελεί πηγή διευρυμένων κινδύνων για την οικονομική δραστηριότητα». Επρόκειτο για την πρώτη έκτακτη λήψη νομισματικών μέτρων εκτός των προγραμματισμένων συνεδριάσεων της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, και οι 30 κινούνται με αρνητικό πρόσημο, με εκείνες των Boeing, JP Morgan και Dow Inc. να ηγούνται των απωλειών.