Συμφωνία Κομισιόν με Airbnb, Booking, Expedia Group και Tripadvisor για τα δεδομένα τουριστικών καταλυμάτων

0
30

Ορόσημο χαρακτηρίζει τη συμφωνία που υπέγραψε με την Airbnb, την Booking, την Expedia Group και την Tripadvisor σχετικά με την κοινή χρήση δεδομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, χάρη στη συμφωνία, η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορεί να δημοσιεύει δεδομένα σχετικά με τα καταλύματα, τα οποία τίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση μέσω των εν λόγω πλατφορμών σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Ο τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Η βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων παρέχει πρακτικές λύσεις στους τουρίστες και νέες πηγές εσόδων στους ιδιώτες. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπό της στις τοπικές κοινότητες.

Για πρώτη φορά, θα αποκτήσουμε αξιόπιστα δεδομένα, τα οποία θα αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε ξεκινήσει με πόλεις σε όλη την Ευρώπη για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ισορροπημένο τρόπο αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η συνεργατική οικονομία, βοηθώντας παράλληλα τις τοπικές αρχές να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτουν αυτές οι ταχείες αλλαγές», δήλωσε ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε πως «το σημαντικό αυτό βήμα θα επιτρέψει στη Eurostat να στηρίξει τις δημόσιες αρχές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες αναζητούν δεδομένα για τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης που σχετίζονται με τη συνεργατική οικονομία».

Στο μέλλον, όπως επισήμανε, θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα που κατέστησαν προσφάτως διαθέσιμα για να αναπτύξουν τεκμηριωμένες στρατηγικές και τόνισε: «Για πρώτη φορά, η Eurostat θα συνεργαστεί άμεσα με τον ψηφιακό κλάδο για την παροχή αξιόπιστων δεδομένων που θα καλύπτουν ομοιόμορφα ολόκληρη την ΕΕ».