Πτωτικά άνοιξε η Wall Street

0
27

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Τρίτης μετά την εκρηκτική άνοδο της Δευτέρας και στον απόηχο της δέσμευσης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για να αντιμετωπίσουν την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Οι δείκτες κατέγραψαν χθες ένα από τα ισχυρότερα ράλι των τελευταίων ετών, με τον βιομηχανικό Dow Jones να γράφει ιστορία σημειώνοντας άλμα 1.293,96 μονάδων. S&P 500 και  Nasdaq κέρδισαν 4,6% και 4,5% αντίστοιχα εν μέσω εντεινόμενων προσδοκιών για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τις κυβερνήσεις και περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη για την αντίδραση τους στην παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα τους «να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για να πετύχουν ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη». Οι υπουργοί δεν αναφέρουν ωστόσο συγκεκριμένα μέτρα ή πρωτοβουλίες στην ανακοίνωση τους.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 265,46 μονάδες (-0,99%) στις 26.442,47 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 94,79 μονάδες (-1,06%) στις 8.859,32 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 33,54 μονάδες (-1,13%) στις 3.054,09 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones  μόνο δύο κινούνται με θετικό πρόσημο, η UnitedHealth Group στα 275,56 δολ. με άνοδο 0,90 δολ. ή 0,88% και η Coca-Cola με άνοδο 0,40% στα 56,15 δολ.

Στον αντίποδα οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι JPMorgan Chase (-2,53%), Exxon Mobil (-2,41%) και Microsoft (2,28%).

Ένας αριθμός χωρών πάντως έχει ήδη δρομολογήσει μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και της Μαλαισίας μείωσαν τα επιτόκια τους τη Δευτέρα, επικαλούμενες την απειλή του κοροναϊού.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκινήσει να εξετάζει μέτρα για τη διάθεση ρευστότητας σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επιδημία, σύμφωνα με το Reuters.

Στις ΗΠΑ, οι αναλυτές περιμένουν η Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 17 και 18 Μαρτίου ή και νωρίτερα.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Target Corp. Ανακοίνωσε κέρδη και συγκρίσιμες πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τελευταίο τρίμηνο, ενώ καλύτερα των προβλέψεων ήταν και τα κέρδη της Kohl’s Corp.