Πως βλέπουν οι αναλυτές την αγορά-μαμούθ κρατικών ομολόγων, που ανακοίνωσε η ΕΚΤ

0
24

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκκινεί ένα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την χρηματοοικονομική κατρακύλα, που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού από το να συντρίψει την οικονομία της Ευρωζώνης και να εγείρει νέες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης.

Το συνολικό ύψος των αγορών που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στο σύνολο του έτους αγγίζει τα 1,1 τρισ. ευρώ, με τις τελευταίες αγορές που ανακοινώθηκαν να αντιστοιχούν στο 6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Παρά το γεγονός ότι οι μετοχές διεθνώς συνέχισαν να πέφτουν μετά την κίνηση της ΕΚΤ, το ευρώ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερό και οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας συρρικνώθηκαν, με την Ιταλία να δείχνει το δρόμο με πτώση της απόδοσης του 10ετούς κατά 90 μονάδες βάσης.

Ενώ θα εξακολουθήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα ανάλογα με τις εισφορές που καταβάλλουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, τη λεγόμενη "κλείδα κατανομής" της κάθε χώρας, η ΕΚΤ ανέφερε πως θα είναι ευέλικτη και ίσως αποκλίνει από αυτόν τον κανόνα.

Αυτό θεωρήθηκε ως σαφής ένδειξη ότι η ΕΚΤ δεν θα ανεχτεί την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που καταγράφηκε στην Ιταλία και την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.

Οι αγορές θα περιλαμβάνουν για πρώτη φορά ελληνικό χρέος, το οποίο είχε αποκλειστεί εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η απόφαση μπορεί να αφορά ομόλογα αξίας περίπου 12 δισ. ευρώ -μια ζωτικής σημασίας στήριξη για μια χώρα που εξαρτάται σημαντικά από το τουριστικό εισόδημα.

Η ΕΚΤ είπε, μάλιστα, πως είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια των αγορών εάν χρειαστεί και να εξετάσει τυχόν εμπόδια που θα βρει στο δρόμο της -μια πιθανή αναφορά στο πλαφόν για την κατοχή άνω του 1/3 του χρέους μιας χώρας.

«Εάν η δημοσιονομική απάντηση πράγματι ενισχυθεί, η κίνηση μοιάζει να αλλάζει το παιχνίδι για την οικονομία της Ευρωζώνης και τις αγορές». σχολιάζει ο Frederic Ducrozet, στρατηγικός αναλυτής της Pictet Wealth Management. «Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε περισσότερα. Η ένταξη της Ελλάδας και τα εταιρικά ομόλογα είναι το κερασάκι στην τούρτα του QE», προσθέτει.

Η δέσμευση της ΕΚΤ είναι «άλλο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", αναφέρει από την πλευρά του ο Guy Stear, επικεφαλής τομέα σταθερού εισοδήματος της Societe Generale. "Οι επενδυτές αυτή τη στιγμή έχουν μια τεράστια προτίμηση για ρευστότητα, όπως φάνηκε και από την κίνηση των ευρωπαϊκών ομολόγων τη νύχτα, ωστόσο αυτή δεν θα διαρκέσει για πάντα».

«Εντός του πεδίου στο οποίο μπορεί να κινηθεί η νομισματική πολιτική, η κίνηση της ΕΚΤ αντιμετωπίζει σοβαρά τα δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής», λέει ο Holger Schmieding της Berenberg.

«Την άμβλυνση της κρίσης ρευστότητας στην οικονομία και τη στήριξη των κυβερνήσεων για να χρηματοδοτήσουν την απάντηση στην κρίση της δημόσιας υγείας».

«Όσο πολύπλοκο κι αν ακούγεται, το fund των 750 δισ. ευρώ μοιάζει περισσότερο με μπαζούκα από ο,τιδήποτε έχουν κάνει μέχρι τώρα», έγραψε στο πρωινό του note o Neil Wilson, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της markets.com.

«Το γεγονός ότι η Ευρωζώνη επιτέλους συμβιβάστηκε με το μέγεθος της κρίσης λογικά θα την προφυλάξει από την απότομη στροφή προς τα κάτω και είναι προαπαιτούμενο για μια ταχεία ανάκαψη», εκτιμά ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας.