Σαφές σήμα στήριξης αναμένει η αγορά ομολόγων

Την ίδια ώρα, που στην ευρωζώνη οι υπουργοί Οικονομικών (Eurogroup) συζητούν για το αν η ενισχυμένη γραμμή πίστωσης από τον ESM θα πρέπει να συνοδεύεται από πρόγραμμα προσαρμογής για όποια χώρα την αιτηθεί, στις ΗΠΑ η πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι εξειδικεύει το πρόγραμμα των 2,5 τρισ. δολαρίων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για ν΄ αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού.

   Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ αντιδρούν έγκαιρα και πιο δραστικά προκειμένου ν΄ αναχαιτίσουν την επερχόμενη ύφεση. Στην ευρωζώνη οι υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν σήμερα και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η περίφημη ΕCCL (Enhanced Conditions Credit Line – προληπτική ενισχυμένη γραμμή πίστωσης) από τον ΕSM. Σημειώνεται ότι πριν εξέλθει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, υπήρχε προβληματισμός αν έπρεπε η χώρα να ζητήσει να λάβει μία τέτοια γραμμή πίστωσης αντί του "μαξιλαριού ασφαλείας".

Η λύση είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση καθώς η χορήγηση της γραμμής αυτής συνοδεύεται από όρους. Στην παρούσα φάση η λύση της Ενισχυμένης Γραμμής συζητείται στις Βρυξέλλες ως μέτρο που θα μπορούσε να καθησυχάσει τις αγορές ομολόγων και να συγκρατήσει το κόστος δανεισμού των πιο αδύναμων κρατών. Ιταλία, Ισπανία, και Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αντίθετες με το ενδεχόμενο η προληπτική γραμμή να συνοδεύεται από προϋποθέσεις.

   Στην εγχώρια αγορά ομολόγων υποτονικό και σήμερα το ενδιαφέρον, με τις αποδόσεις να κινούνται σταθεροποιητικά. Το 10ετές διαπραγματευόταν με απόδοση 2,41% από 2,45% χθες, η απόδοση του 5ετούς διατηρήθηκε στο 1,81%, ενώ του 15ετούς υποχώρησε ελαφρώς στο 2,37% από 2,42%.

   Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,40% από 2,45% έναντι -0,34% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,74% από 2,87% χθες.

   Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,0787 δολ.

   Η ανακοίνωση των στοιχείων για τους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών στην ευρωζώνη επηρέασαν σήμερα αρνητικά το ευρώ. Από την άλλη πλευρά τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ προκάλεσαν ήπιες πιέσεις στο δολάριο.

         Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0843 δολ.