Το ΕΒΕΠ ζητά από τις «υγιείς» επιχειρήσεις «οικονομικό πατριωτισμό» και από την κυβέρνηση μόνιμα μέτρα

0
25

Οριζόντια και αναλογικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας για την «επόμενη ημέρα» μετά τον κορονοϊό, ζητά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, αφού δύσκολα βρίσκει κανείς επιχειρηματικό κλάδο που δεν πλήττεται από τις επιπτώσεις της κρίσης.

Ζητά όμως, ταυτόχρονα, από τις «υγιείς» επιχειρήσεις να επιδείξουν, στα δύσκολα για μία ακόμα φορά, «οικονομικό πατριωτισμό».

Η συγκεκριμένη μορφή «οικονομικού πατριωτισμού» δεν έχει καμία σχέση με τον «οικονομικό εθνικισμό», υπογραμμίζει το ΕΒΕΠ.

«Δεν σχετίζεται με όποια συντονισμένη και προωθούμενη συμπεριφορά καταναλωτών ή επιχειρήσεων με την ευνοϊκή μεταχείριση εμπορευμάτων ή υπηρεσιών που παράγονται στη χώρα μας ή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες της ΕΕ, ούτε με την τόνωση της ζήτησης αγαθών μέσω προστατευτισμού της εγχώριας αγοράς από τον ξένο ανταγωνισμό με δασμούς και ποσοστώσεις. Ούτε, βεβαίως, αναφέρεται κατά των εξαγορών από επενδυτές των εγχώριων ιδιωτικών ή δημόσιων εταιρειών».

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρθηκε στην πρόσφατα αναδυόμενη μορφή «οικονομικού πατριωτισμού» στη χώρα μας, που δημιουργήθηκε μετά από τη σκληρή δεκαετή κρίση και είναι η χρηματοδοτική ενίσχυση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και εθνικής οικονομίας από ιδιωτικές εγχώριες επιχειρήσεις και οργανώσεις.

Όπως είπε: «Ο στόχος είναι να στηριχθεί η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική συνοχή της χώρας μας. Η συγκεκριμένη μορφή οικονομικού πατριωτισμού, περιγράφεται ως ένα είδος «αυτο-άμυνας» για την επιβίωση της εγχώριας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και διατήρησης της απασχόλησης.

Η σημερινή έκφανση του «οικονομικού πατριωτισμού» είναι η συνδρομή όλων κατά του κορονοϊού, ώστε να ξεπεράσουμε την εξάπλωση της πανδημίας και να εμποδίσουμε την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσφορές από τον ιδιωτικό τομέα, απαραίτητου υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία και δωρεές στις υποδομές υγείας.

Ταυτόχρονα, επειδή οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι τεράστιες και κάθε μέρα που περνά πολλαπλασιάζονται, πρέπει, όσοι ακόμα αντέχουν και μπορούν, να «βάλουν πλάτη», διατηρώντας το προσωπικό τους με κάθε δυνατό τρόπο και να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Όλοι πλήττονται, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, άλλοι άμεσα και άλλοι έμμεσα, όμως προτεραιότητα έχουν οι πλέον αδύναμοι κοινωνικά και οικονομικά.

Η Ελλάδα είναι σε καθεστώς εξαιρετικών περιστάσεων και κανένα έκτακτο οικονομικό μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό, ούτε μπορεί να βοηθήσει τους πάντες, αφού οι εθνικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Ο νους μας πρέπει να είναι στο αύριο και μέλημά μας να περάσουμε υγιείς, το συντομότερο, στην επόμενη ημέρα. Τότε, οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν πραγματική στήριξη και ρευστότητα για να ξαναλειτουργήσουν».

 Στο μεταξύ το Δ.Σ. του ΕΒΕΠ σχεδιάζει, μαζί με τις επιχειρήσεις-μέλη του, την «επόμενη ημέρα» της πειραϊκής επιχειρηματικότητας. Αναλυτικά, για την επόμενη ημέρα προτείνεται στο οικονομικό επιτελείο, ένα «πακέτο μετά-κρίσης» με 7 οριζόντιες φορολογικές μειώσεις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την διατήρηση της απασχόλησης, αλλά κυρίως την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Οι μειώσεις φόρων, τελών, εισφορών και ΦΠΑ, που προτείνονται από το ΕΒΕΠ στο υπουργείο Οικονομικών είναι:

1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών όλων των επιχειρήσεων για το 2020 από το 24% στο 20%.

2. Μείωση των εισφορών από το 2020 για τις επιχειρήσεις και εργαζομένους, κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες με ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους.

3. Μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων για όλους τους κλάδους της οικονομίας από το 95% στο 50%.

4. Μείωση των τελών που επιβάλλονται στις μεταφορές αγαθών και εμπορευμάτων.

5. Μείωση ΦΠΑ στις θαλάσσιες μεταφορές, την ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές.

6. Μείωση ΦΠΑ στον τουρισμό σε 6% και μείωση του τέλους διαμονής.

7. Μείωση ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 13%.