Η πανδημία του κορωνοϊού έχει τις πρώτες αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία ανάπτυξης της βουλγαρικής οικονομίας, τονίζουν οικονομικοί αναλυτές.
Μεγάλα εργοστάσια έχουν σταματήσει την παραγωγική τους δραστηριότητα, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους σε τεχνική ανεργία και ενώ μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες οι οικονομικοί αναλυτές μιλούσαν για προσλήψεις προσωπικού, επενδύσεις και αύξηση μισθών, σε διάστημα μόλις δέκα ημερών, ο κορωνοϊός «γκρέμισε» κάθε πιθανό σενάριο θετικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας (BNR), οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού είναι περισσότερο «ορατές» στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 14% του βουλγαρικού ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται δέσμη μέτρων που θα μετριάσει τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύει να καλύψει, για περίοδο 3 μηνών, ποσοστό 60% των μισθών των εργαζομένων και του προσωπικού, τα εισοδήματα των οποίων έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία βρίσκεται η χώρα εξαιτίας του κορωνοϊού. Η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας φροντίζει για τη σταθερότητα και τη ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα, με «πακέτο» μέτρων, ύψους 4,6 δισ. ευρώ.
Το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας προέβλεψε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,4% για το τρέχον έτος, «αλλά προφανώς δεν θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος» επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.
«Το επόμενο διάστημα θα δούμε πώς οι βουλγαρικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και αν θα επιδείξουν την απαραίτητη ωριμότητα και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες», υπογραμμίζουν.