Βουτιά 10% για τη μετοχή της Saudi Aramco, στο ‘κόκκινο’ τα χρηματιστήρια του Κόλπου

Η μετοχή της Saudi Aramco σημείωσε πτώση 10% σήμερα αφού η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης για το αργό και ανακοίνωσε τα σχέδια για δραματική αύξηση στην παραγωγή πετρελαίου τον επόμενο μήνα, οδηγώντας σε βουτιά τις τιμές.

Η μετοχή της πετρελαϊκής εταιρίας Aramco κινείτο νωρίτερα στα 27 ριάλ (7,20 δολάρια), υποχωρώντας κατά 15,6% από την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) των 32 ριάλ, η οποία τον Δεκέμβριο αποτίμησε την εταιρία στα 1,7 τρισεκ. δολάρια στην μεγαλύτερη παγκοσμίως δημόσια προσφορά.

Η Aramco υποχώρησε κάτω από την τιμή της αρχικής δημόσιας προσφοράς χθες για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση τον Δεκέμβριο όταν η εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο θεωρήθηκε το επιστέγασμα πολυετών προσπαθειών από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να διαφοροποιηθεί η οικονομία της χώρας του από την παραγωγή πετρελαίου.

Τα χρηματιστήρια στον Κόλπο κατέγραψαν βουτιά στην έναρξη της διαπραγμάτευσής τους σήμερα λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου ύστερα από την έναρξη πολέμου τιμών από το Ριάντ που οδηγεί σε μεγάλη πτώση τις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του πετρελαίου καταποντίστηκε σημειώνοντας βουτιά άνω του 30% σήμερα το πρωί, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, ύστερα από τις ανακοινώσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Το χρηματιστήριο στο Ριάντ, το σημαντικότερο στην περιοχή του Κόλπου, υποχώρησε κατά 7,9%.

Ο βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Κουβέιτ, ο Premier Index, υποχώρησε κατά 10,3% και οι συναλλαγές εκεί ανεστάλησαν για δεύτερη συνεχή ημέρα, ενώ ο δείκτης All-Shares σημείωσε απώλειες 8,9%.

Στον Κόλπο, οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια αναστέλλονται αυτόματα όταν ένας τίτλος ή το σύνολο της αγοράς υποχωρήσει κατά 10% ή ενισχυθεί κατά 15%.

Το χρηματιστήριο του Ντουμπάι υποχώρησε κατά 8,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, αλλά οι αρχές ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση των περισσότερων τίτλων καθώς σημείωσαν πτώση 10%.

Το χρηματιστήριο του Αμπού Ντάμπι υποχώρησε κατά 8,6%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ το χρηματιστήριο του Κατάρ σημείωσε βουτιά 9,4%.