Αίρονται οι περιορισμοί σε εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τη Ρουμανία

0
14

Αίρεται η απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων αγροδιατροφικών προϊόντων που είχε επιβάλλει η Ρουμανία, μετά από παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες ο Έλληνας υπουργός με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους αρμόδιους για θέματα Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν και Υγείας και Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η κίνηση της Ρουμανίας παραβιάζει τις βασικές αρχές και τους κανονισμούς, τόσο της Κοινής Αγοράς όσο και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η Ρουμανία με Στρατιωτικό Διάταγμα στις 10 Απριλίου απαγόρευσε την εξαγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων, κάτι που σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό μπορούσε να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνος και επιπλοκές στο εμπόριο και την ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής και διατροφικής αλυσίδας εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ «η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργού βρήκε ισχυρή στήριξη από εννέα Κράτη Μέλη και συγκεκριμένα από τη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Δανία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Πολωνία και την Πορτογαλία».