Αίτημα για εκ νέου οικονομική στήριξη της ακτοπλοΐας

0
16

Επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, με την οποία ζητούν εκ νέου οικονομική στήριξη της ακτοπλοϊας και την αποφυγή κατάρρευσης των επιχειρήσεων του κλάδου, απέστειλε ο σύνδεσμος των ακτοπλόων.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, είχαν εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση 15 εκατ. με κοινή υπουργική απόφαση για όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να διασφαλιστεί η θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος των Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), στην υπουργική απόφαση καθορίζονται τα ελάχιστα απαραίτητα δρομολόγια και για τα οποία προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις αποζημίωσή τους, διαφωνεί ωστόσο με το ύψος των αποζημιώσεων, οι οποίες, όπως αναφέρει, «δεν καλύπτουν τα πραγματικά κόστη των πλοίων στα οποία επιβάλλεται η υποχρεωτική εκτέλεση των δρομολογίων».

«Η αναγκαία αποζημίωση των πλοίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές (πλην πορθμειακών) βασισμένη στα δρομολόγια τα οποία είναι υποχρεωμένα να εκτελούν σήμερα, εκτιμάται σε 15 εκατ. τον μήνα, όταν σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση της 16.4.2020 αποζημιώνονται σε μηνιαία βάση με το ποσό των 7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8 εκατ. λιγότερα τον μήνα» τονίζει στην επιστολή του ο ΣΕΕΝ.

Προσθέτει επίσης, ότι αναφορικά με την περίοδο από 21/3 έως 30/4, τα έξοδα των πλοίων μετά από την αφαίρεση των εσόδων εκτιμώνται σε 20 εκατ. ευρώ έναντι των 1,6 εκατ. ευρώ τα οποία προβλέπονται στην υπουργική απόφαση για την ίδια περίοδο.

Οι ακτοπλόοι ζητούν από το υπουργείο Ναυτιλίας την αποζημίωση των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια, με βάση τα πραγματικά έξοδα τους, αλλά και αυτών που είναι ακινητοποιημένα και έχουν επιβαρυνθεί με όλα τα έξοδα επισκευών,συντηρήσεων και πιστοποίησης.

Επίσης, ζητούν την αύξηση των μισθωμάτων των δρομολογίων στις Συμβάσεις Δημόσιας Υπηρεσίας και τη συμπερίληψη στους δικαιούχους, αποζημίωσης και των πλοίων που είναι δρομολογημένα στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας.

   Σημειώνεται ότι από τα 85 πλοία μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας μόνο τα 31 εκτελούν σήμερα δρομολόγια, δηλαδή μόνο το 36%.

   Ο ΣΕΕΝ αναφέρειότι η Φινλανδία ανακοίνωσε πρόσφατα την ενίσχυση με 15 εκατ. ευρώ τον μήνα (45 εκατ. συνολικά για τρεις μήνες) 7 πλοίων τα οποία εκτελούν δρομολόγια προς την Σουηδία και την Εσθονία, ενώ η Ιρλανδία επιχορηγεί με 5 εκατ. ευρώ τον μήνα (15 εκατ. σε τρεις μήνες) 5 πλοία τα οποία είναι δρομολογημένα σε 5 γραμμές που συνδέουν τη χώρα με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.