ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ σε υδροηλεκτρικές μονάδες

0
11

Την κατακύρωση της κατασκευής του Μικρού Υδροηλεκτρικού Μακροχώρι 2, με οριστικό ανάδοχο την τεχνική εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης, προχώρησε σήμερα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Το έργο προβλέπεται να έχει ισχύ 8,7 MW και εντάσσεται στο πλαίσιο συνολικών επενδύσεων στα μικρά υδροηλεκτρικά που προωθεί η θυγατρική της ΔΕΗ στον τομέα των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.

Συγκεκριμένα, εκτός από το Μακροχώρι 2, η εταιρεία πρόκειται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στην έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργία του ΜΥΗΕ στον ποταμό Λούρο, ισχύος 8,7 MW, ενώ άμεσα προχωρά και στην υπογραφή της τριμερούς σύμβασης υλοποίησης για το έργο, μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Για την προσεχή διετία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σχεδιάζει να επενδύσει συνολικό ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ για τρία έργα μικρών υδροηλεκτρικών, ενώ το χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων περιλαμβάνει συνολικά 8 νέα ΜΥΗΕ (συνολικής ισχύος περίπου 25 MW).

Πιο αναλυτικά η ΔΕΗΑΝ ολοκληρώνει την ανακατασκευή του ΜΥΗΣ Λούρου στην περιοχή της Άρτας και της Πρέβεζας, υλοποιεί την κατασκευή του ΜΥΗΕ Σμόκοβου 2 με ισχύ 3,2 MW στην Καρδίτσα και προωθεί την κατασκευή του MYHE Μακροχώρι 2.

Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, είναι να ενισχύσει τη θέση της στον κλάδο των μικρών υδροηλεκτρικών, φτάνοντας σε μερίδιο 35% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΜΥΗΕ στη χώρα.

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αριθμεί 18 εν λειτουργία ΜΥΗΕ συνολικής ισχύος 78 MW. Τα έργα αυτά ανήκουν είτε σε ποσοστό 100% στην εταιρεία, είτε σε κοινοπραξίες με ιδιώτες (συνολικά 5 έργα ισχύος 21 MW). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι έργα ΑΠΕ με μεγάλη αποδοτικότητα και μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ το 60% έως 90% του κόστους της επένδυσης αφορά σε εγχώρια προστιθέμενη αξία.