Έκδοση ευρωομολόγων με εγγύηση της Κομισιόν ζητεί το Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου

Την έκδοση ευρωομολόγων ανασυγκρότησης με μακρά ωρίμανση και εγγύηση της Κομισιόν, τη δραστική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και τη σημαντική αύξηση των ίδιων πόρων της ΕΕ, ζητούν σε έκθεσή τους τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου. Στόχος «να αντιμετωπιστεί η πολυεπίπεδη κρίση του κορωνοϊού στην Ευρώπη και να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2021-27)».

Την έκθεση υπό τον τίτλο «Μια ομοσπονδιακή Ευρώπη: Η έξοδος από την κρίση» συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μπράντο Μπενιφέι και ο Βέλγος ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ.

Δεδομένου ότι το ΠΔΠ είναι υπό διαπραγμάτευση, μεσούσης της ευρύτερης πολιτικής κρίσης από την πανδημία, οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να δοθεί μια αποτελεσματική απάντηση στην κρίση της πανδημίας, η οποία να προϋποθέτει «την κατανομή των κινδύνων και τη συγκέντρωση πόρων σε ενωσιακό επίπεδο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν να αυξηθούν σημαντικά οι ίδιοι πόροι της ΕΕ, μέσω της εύρεσης νέων πηγών εσόδων, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από την επιβολή φόρων επί των μη ανακυκλώσιμων πλαστικών και του συστήματος εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ, την εισαγωγή ενός ψηφιακού φόρου και την υιοθέτηση ενός εταιρικού φόρου.

Επιπλέον, καλούν την Κομισιόν να δράσει για να δημιουργηθεί ένα ευρωομόλογο ανάκαμψης, το οποίο θα διασφαλίζεται από την Ένωση και όχι από τα κράτη μέλη. «Ένα Ταμείο Ανάκαμψης που θα εκδίδει ευρωομόλογα είναι η πιο άμεση και απλή λύση στην παρούσα, οξεία κρίση της Ευρώπης» διευκρινίζουν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές.