Έκκληση Όλι Ρεν για αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών

0
14

Ο Όλι Ρεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάλεσε σήμερα τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν την πανευρωπαϊκή συνεργασία και τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Οι δυσκολίες που προκαλούνται (από τον ιό) δεν οφείλονται στην απερίσκεπτη οικονομική διαχείριση μιας μεμονωμένης χώρας. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι σοβαρότερα πληγείσες χώρες», δήλωσε ο Ρεν, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ρεν δήλωσε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει ότι υπάρχουν ενθαρρυντικές χρηματοδοτικές συνθήκες.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθουμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέτρα μας, ανάλογα με την περίπτωση», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι φαίνεται πιθανόν πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί τουλάχιστον όσο και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και πιο απότομα.

«Πάνω από τα μισά μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν προσεγγίσει το Ταμείο για έκτακτη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Ρεν, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Η φινλανδική κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να στηρίξει τα λεγόμενα κορονο-ομόλογα.

«Μια κοινή λύση είναι πιθανόν να βρεθεί καλύτερα με τη χρήση του δημοσιονομικού πλαισίου (της ΕΕ) αντί μέσω κοινών δανείων», δήλωσε ο Ρεν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και η Φινλανδία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

«Οι κοινές ευρωπαϊκές λύσεις είναι και προς το συμφέρον της Φινλανδίας διότι και η δική μας οικονομία εξαρτάται πολύ από την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Από μόνοι μας, μπορούμε να αυξήσουμε την εγχώρια ζήτηση αλλά όχι τις εξαγωγές», είπε ο Ρεν.