ΕΚΤ: Δανείστηκαν 143 δισ. ευρώ οι ισπανικές τράπεζες τον Μάρτιο

Οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν περίπου 143 δισ. Ευρώ από την Ευρωπαϊκή ΚΕντρική Τράπεζα τον Μάρτιο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Τα στοιχεία σηματοδοτούν αύξηση 12,5 δισ. ευρώ έναντι των 130,4 δισ. ευρώ που δανείστηκαν οι ισπανικές τράπεζες τον Φεβρουάριο.

Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη αναμένεται να αιτηθούν για φθηνότερες μακροχρόνιες γραμμές χρηματοδότησης, ώστε να αμβλυνθεί η επίδραση από τον κορωνοϊό, ανέφερε πηγή στο Reuters που γνωρίζει την υπόθεση.

Με το κόστος δανεισμού να έχει εκτιναχθεί για τα ασθενέστερα μέλη της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ συμφώνησε στη συνεδρίαση του Μαρτίου να αγοράσει ομόλογα μέχρι και 1,1 τρισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ επέκτεινε τη λήξη των υφιστάμενων γραμμών χρηματοδότησης, γνωστές ως TLTRO III, στα τρία από τα δύο χρόνια, με δυνατότητα αποπληρωμής μετά από δύο χρόνια.

Τον Μάρτιο παρουσίασε ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους ώστε το TLTRO III να υποστηρίξει τον δανεισμό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι το 2021.

Οι ισπανικές τράπεζες δανείστηκαν το ιστορικό υψηλό ποσό των 411 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2012, όταν η κρίση στη χώρα ήταν στο αποκορύφωμά της.