Ελβετία: Προς τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της από τη δεκαετία του ’70

0
14

Η ελβετική οικονομία αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη συρρίκνωσή της από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 το 2020 και να σημειώσει ήπια μόνον ανάκαμψη το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης της χώρας.

Η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων, με έδρα την πρωτεύουσα Βέρνη, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της την Πέμπτη, προβλέποντας μείωση του ΑΕΠ κατά 6,7% για το 2020, σε ετήσια βάση, ποσοστό μεγαλύτερο από το πλήγμα την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Πέραν της παγκόσμιας αρνητικής στροφής στο οικονομικό πεδίο, επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί και η αναμενόμενη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην Ελβετία, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της αβεβαιότητας των ανθρώπων για το μέλλον.

«Ο κίνδυνος για αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για χρεοκοπίες επιχειρήσεων αυξάνεται, γεγονός που είναι πιθανό να απειλήσει την ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος», τονίζει η Γραμματεία, προβλέποντας επίσης ανοδικές πιέσεις για το ελβετικό φράγκο, που θεωρείται «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης.

Μολονότι η Ελβετία είναι μία από τις χώρες που έχουν αρχίσει να αίρουν μέρος των περιορισμών, η ζημιά σε μικρές επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και μπουτίκ ρούχων αρχίζει να γίνεται εμφανής.

Η εύθραυστη ανάκαμψη το 2021 εξαρτάται από την επάνοδο ή μη της έξαρσης της πανδημίας, τονίζεται τέλος.