Εβδομάδα πληρωμών για επιχειρηματίες, μισθωτούς και ανέργους

0
16

Στο δεύτερο γύρο πληρωμών οικονομικών ενισχύσεων προς πληττόμενους επιχειρηματίες, μισθωτούς αλλά και ανέργους προχωρά η κυβέρνηση από αυτήν  την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, τις αμέσως επόμενες μέρες (ενδεχομένως τυπικά από αύριο) αναμένονται οι πρώτες καταβολές του έκτακτου εφάπαξ επιδόματος για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική εφαρμογή του ΟΑΕΔ  την περασμένη εβδομάδα.

Και αυτό γιατί, όπως έχει ανακοινωθεί η πληρωμή θα γίνεται 2 έως 4 μέρες μετά την υποβολή της αίτησης. Έτσι, όποιος υπέβαλε αίτηση στις 23 Απριλίου, οπότε άνοιξε η εν λόγω εφαρμογή, ενδεχομένως αύριο να λάβει το επίδομα το οποίο δικαιούται. Αιτήσεις στον ΟΑΕΔ θα είναι δεχτές έως 3 Μαΐου και πληρωμές θα γίνονται έως τις 7 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την πληρωμή της ειδικής κρατικής αποζημίωσης των 800 ευρώ στους πληττόμενους επιχειρηματίες με έως 20 άτομα προσωπικό.

Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την 4ημερη  παράταση της  προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα του ‘’myBusinessSupport’’ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις έως την Τρίτη 28 Απριλίου (αντί της 24ης Απριλίου). Αμέσως, μετά οι αρμόδιες υπηρεσίες θα "τρέξουν" τις διαδικασίες καταβολής της αποζημίωσης, η οποίες τοποθετούνται χρονικά  προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή αρχές της επομένης (λόγω της πρωτομαγιάτικης αργίας, της ένταξης και των επιχειρηματιών με 6-20 μισθωτούς, αλλά και την παράταση της προθεσμίας).

Επίσης, με διάταξη του ίδιου Υπουργείου ξεκαθαρίζεται σε σχέση με τις προϋποθέσεις λήψης της ενίσχυσης των 800 ευρώ, πως για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 1η Οκτωβρίου 2018, δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός, προκειμένου να ενταχθούν στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, από σήμερα προβλέπεται η καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ στους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολούνται σε πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά έθεσε τις συμβάσεις εργασίας τους σε προσωρινή αναστολή.

Ο λόγος για όσους "υπό αναστολή" εργαζομένους  υπέβαλλαν υπεύθυνη δήλωση τις 20 Απριλίου  (εφόσον έχει κάνει το ίδιο έως τότε ο εργοδότης τους), ενώ την τροποποίησαν (εφόσον χρειαζόταν) έως τις 23 Απριλίου. Οι μισθωτοί αυτοί θα λάβουν την αποζημίωση τους από σήμερα έως και τις 27 Απριλίου.

Εξάλλου, κατά την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα ξεκαθαρίζονται οι διαδικασίες καταβολής της αποζημίωσης 600 ευρώ στους αυταπασχολούμενους επιστήμονες.

Yπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε την κατάργηση του προγράμματος της τηλε-κατάρτισης και την καταβολή του εν λόγω επιδόματος, χωρίς τις σχετικές προϋποθέσεις.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα καταβολής 800 ευρώ σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.