Ευρωπαϊκός συντονισμός για έξοδο από το lockdown

0
18

«Μετά φόβου Θεού» άρση των σκληρών περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη και επανεκκίνηση της οικονομίας προσπαθούν να πετύχουν οι Βρυξέλλες ώστε να αποτραπεί κάθε χώρα να κινείται ανεξάρτητα. Η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντέχει επί μακρόν το lockdown που έχει επιβληθεί και πρέπει να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, αν θέλει να σωθεί.

Το θέμα είναι πώς θα γίνει αυτό και με τι ρυθμό, καθώς πρέπει να συντονιστούν δεκάδες κράτη σε μεγάλη γεωγραφική περιοχή, χωρίς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Προτείνεται, λοιπόν, η άρση των μέτρων να πραγματοποιηθεί με γεωγραφικό κριτήριο, αρχικά σε τοπικό επίπεδο και σταδιακά να επεκτείνεται σε μεγαλύτερες περιοχές και πάντα υπό τον έλεγχο των κρουσμάτων σε καθημερινή βάση. Έτσι προκύπτει ότι πρώτα θα ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και τελευταία τα εξωτερικά.

Εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, που ήρθε στην κατοχή των FT, συμβουλεύει, κατ΄ ελάχιστον, τις κυβερνήσεις να δώσουν η μία στην άλλη έγκαιρη προειδοποίηση για τον σχεδιασμό ανοίγματος καταστημάτων και συνόρων.

«Κατ’ ελάχιστον, τα κράτη μέλη πρέπει να ειδοποιούν το ένα το άλλο έγκαιρα πριν από την άρση μέτρων και να λάβουν υπόψη τις απόψεις τους» σημειώνεται χαρακτηριστικά. «Είναι ουσιώδες να υπάρξει ενιαία προσέγγιση και πλαίσιο δράσης».

Το συγκεκριμένο non paper σημειώνει ότι «μια αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων είναι αναπόφευκτη όταν τα μέτρα περιορισμού αρθούν, ανεξάρτητα από το πόσο σταδιακά θα γίνει αυτό».

Όπως επισημαίνεται, η επάρκεια ΜΕΘ θα είναι ουσιαστικό κριτήριο για τη διαδικασία άρσης των lockdown, ενώ διευκρινίζεται ότι η «έξοδος» πρέπει να είναι σταδιακή, υπονοώντας ότι απαιτείται διάστημα ενός μηνός από το ένα βήμα στο άλλο, προκειμένου να εξετάζονται οι επιπτώσεις.

«Η άρση των μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο και σταδιακά να επεκτείνεται γεωγραφικά» αναφέρει το έγγραφο.

Η πρόταση των Βρυξελλών είναι να διατηρηθούν περισσότερο οι απαγορεύσεις για τις ευπαθείς ομάδες και αυτούς που έχουν συμπτώματα, ενώ τα μπαρ και τα καταστήματα να ανοίξουν σταδιακά με περιορισμούς στις ώρες λειτουργίας τους.

Υποστηρίζεται ότι τα δύο βασικά κριτήρια για τις αποφάσεις θα πρέπει να είναι η ξεκάθαρη ένδειξη ότι «η εξάπλωση του ιού έχει υποχωρήσει σημαντικά για επαρκή χρόνο» και η επάρκεια υποδομών υγείας για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα κρούσματα.

Επιπρόσθετα κρίσιμοι παράγοντες είναι η ικανότητα των κρατών μελών να αυξήσουν τα τεστ και να συγκεντρώνουν δεδομένα με χρήση και εφαρμογών από smartphones για την ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Επιπλέον εκτιμάται ότι τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα και τα εξωτερικά σε δεύτερη φάση, συντονισμένα.

Το μήνυμα Μακρόν

Εν τω μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες, γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει το lockdown μέχρι τις 11 Μαΐου.

Ξεκαθάρισε όμως ότι στη συνέχεια δημοτικά και γυμνάσια θα ανοίξουν σταδιακά, ενώ δήλωσε ότι έως τότε θα μπορούν να γίνουν τεστ σε όλους όσοι έχουν συμπτώματα.

Τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά, όπως επίσης τα μπαρ και τα εστιατόρια. Δεν θα υπάρξουν μεγάλα φεστιβάλ, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Η Ρουμανία παρατείνει τους περιορισμούς έως τις 20 Μαΐου

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τον κορωνοϊό δεν μπορούν να χαλαρώσουν πριν από τις 15-20 Μαΐου ή από τις αρχές Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας Νέλου Τατάρου, εξηγώντας ότι η άρση των περιορισμών θα γίνεται προοδευτικά και προσεκτικά.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για τη χαλάρωση των περιορισμών μετά τις 15-20 Μαΐου ή την 1η Ιουνίου, αλλά η χαλάρωση θα γίνει προοδευτικά, ξεχωριστά για κάθε περιοχή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χαλάρωση των περιορισμών δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, δε, ότι όσοι είναι άνω των 65 ετών μπορεί να χρειαστεί να τηρήσουν τους περιορισμούς για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στη Ρουμανία έχουν καταγραφεί 331 θάνατοι από κορωνοϊό. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπερνά τις 6.633.