Ευρωζώνη: Πτώση ρεκόρ και σε νέο ιστορικό χαμηλό ο σύνθετος δείκτης PMI τον Μάρτιο

Τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην ιστορία του σημείωσε τον Μάρτιο ο σύνθετος δείκτης PMI για την οικονομική παραγωγή στην Ευρωζώνη, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει ουσιαστικά παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο δείκτης που καλύπτει υπηρεσίες και μεταποίηση κατρακύλησε στο ιστορικό χαμηλό του 29,7 από 51,6 το Φεβρουάριο, χάνοντας και την αρχική εκτίμηση που ήταν στο 31,4, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ο δείκτης PMI Υπηρεσιών υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό τον Μάρτιο στο 26,4 από 52,6 το Φεβρουάριο, χάνοντας την αρχική μέτρηση στο 28,4. Υπενθυμίζεται ότι ο τελικός μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 44,5 τον Μάρτιο, έναντι της αρχικής μέτρησης στο 44,8, από 49,2 το Φεβρουάριο.

«Με διαφορετικές χώρες να ενισχύουν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν προκαλεί έκπληξη που ο τελικός δείκτης PMI για τον Μάρτιο δείχνει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε σύγκριση με την προηγούμενη βουτιά-ρεκόρ που είχε καταγραφεί στα προκαταρκτικά στοιχεία», αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώνεται ήδη με ετησιοποιημένο ρυθμό που προσεγγίζει το 10%, με τα χειρότερα αναπόφευκτα να έρχονται στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε.