Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 7,5 ετών κατρακύλησε τον Μάρτιο ο μεταποιητικός δείκτης

 Με ραγδαίο ρυθμό συρρικνώθηκε τον Μάρτιο η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη της εταιρείας ερευνών Markit να κατρακυλά σε χαμηλό 7,5 ετών.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit κατρακύλησε στις 44,5 μονάδες τον Μάρτιο μετά το υψηλό ενός έτους του Φεβρουαρίου στις 49,2 μονάδες. Αυτή είναι η χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων 92 μηνών.

Όλες οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης κατέγραψαν συρρίκνωση της δραστηριότητας: στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 45,4, ενώ ο γαλλικός PMI διολίσθησε στο 43,2 και ο ιταλικός PMI κατρακύλησε στο 40,3.

«Ακόμα και η κατρακύλα του PMI σε χαμηλό 7,5 ετών κρύβει το μέγεθος της βουτιάς στη μεταποίηση καθώς περιλαμβάνει τη μέτρηση των καθυστερήσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, κάτι που ενίσχυσε τον δείκτη», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

«Οι καθυστερήσεις σε φυσιολογικές περιόδους είναι ένδειξη αύξησης της ζήτησης, αλλά αυτή την περίοδο οι καθυστερήσεις που πλησιάζουν ρεκόρ είναι ένδειξη του αποδεκατισμού που γνωρίζουν οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες καθώς τα εργοστάσια κλείνουν σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.