Γερμανία: Ο υπουργός Οικονομικών απορρίπτει εκ νέου τα ευρωομόλογα

0
22

Τη γερμανική θέση εναντίον της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μιλώντας πάντως και πάλι για μελλοντικό πρόγραμμα ανοικοδόμησης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ο γερμανικός προϋπολογισμός δεν τίθεται υπό υπερβολική πίεση λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ο κ. Σολτς απέρριψε εκ νέου τις εισηγήσεις για έκδοση «κορωνο-ομολόγων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία μειωμένου χρόνου, θα έχουμε, αντέτεινε, «τρία πολύ ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης». Σε αυτά θα μπορούσε να προστεθεί ακόμη ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ώστε η οικονομία στην Ευρώπη να αναπτυχθεί εκ νέου, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος τόνισε επιπλέον ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα μέτρα που εξαγγέλλει με μεγάλη προσοχή, διότι θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο όλων των διαδικασιών, να σταθεροποιήσει την οικονομία και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι η Γερμανία μετά την κρίση θα παραμείνει καλά χρηματοδοτούμενο κράτος. «Είναι καλό το ότι η ομοσπονδία άσκησε τα προηγούμενα χρόνια σταθερή δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε και ανέφερε ότι μετά την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, το χρέος της Γερμανίας έφθανε το 80%, αλλά κατόπιν μειώθηκε δραστικά, κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Τα νέα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση εκτιμάται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ότι θα φέρουν το χρέος κοντά στο 75%. «Από αυτή την άποψη, είχαμε προνοήσει επαρκώς, ακριβώς για μια τόσο δύσκολη κατάσταση», είπε ο κ. Σολτς.