Γυρίζουν πτωτικά οι τιμές του πετρελαίου, παρά τη μείωση παραγωγής

0
18

Πτωτικά κινούνταν νωρίτερα οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ, χάνοντας τα κέρδη που σημείωσαν μετά τη συμφωνία για μειώσεις – ρεκόρ της παραγωγής, λόγω των ανησυχιών ότι οι περικοπές δεν θα είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τη μείωση της ζήτησης που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Μετά από τέσσερις ώρες αντιπαράθεσης, η ομάδα του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και άλλων χωρών (γνωστή και ως ΟΠΕΚ+) συμφώνησε σε μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και τον Ιούνιο, η οποία αντιστοιχεί στο περίπου 10% της παγκόσμιας προσφοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ υποχωρούσαν 26 σεντς ή 0,8% στα 31,22 δολάρια το βαρέλι στις 13.20 (ώρα Ελλάδας) μετά το υψηλό των 33,99 δολαρίων που σημείωσαν στο άνοιγμα της αγοράς. Τα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό (WTI) παρέμειναν σταθερά στα 22,76 δολάρια, ενώ κυμαίνονταν σε θετικό και αρνητικό έδαφος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξήρε τη συμφωνία για την προσφορά πετρελαίου, δηλώνοντας ότι με αυτή θα σωθούν θέσεις εργασίας στον αμερικανικό ενεργειακό κλάδο. Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρθηκαν εθελοντικά να κάνουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές από τις συμφωνηθείσες, με αποτέλεσμα η προσφορά της ομάδας ΟΠΕΚ+ να μειωθεί ουσιαστικά κατά 12,5 εκατ. βαρέλια από τα τρέχοντα επίπεδα, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας.

Η Σαουδική Αραβία καθόρισε σήμερα τις επίσημες τιμές που θα πουλά το αργό τον Μάιο, διαθέτοντας φθηνότερο πετρέλαιο στην Ασία και διατηρώντας σταθερές τις τιμές για την Ευρώπη, ενώ τις αύξησε για τις ΗΠΑ.

Αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για τη συμμόρφωση των παραγωγών με τις συμφωνηθείσες περικοπές. Ακόμη, όμως, και αν συμμορφωθούν πλήρως, οι ανησυχίες για την αδυναμία της ζήτησης θέτουν όρια στην άνοδο των τιμών του αργού.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου έχει μειωθεί σχεδόν 30% λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει καθηλώσει ολόκληρες χώρες σε καραντίνα.

«Αναμένουμε η απόφαση του ΟΠΕΚ+ στην καλύτερη περίπτωση να θέσει ένα χαμηλότερο (επίπεδο τιμών) στην αγορά», δήλωσε στέλεχος της BNP Paribas, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να περιορισθούν και από το hedging (την κάλυψη από τον κίνδυνο) των παραγωγών. «Δεν αναμένουμε μία διατηρήσιμη ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου έως ότου η συμπιεσμένη ζήτηση εκδηλωθεί στο τρίτο τρίμηνο, σημείωσε το ίδιο στέλεχος.