Η FED αναμένεται να διαμηνύσει ξανά πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας

0
17

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία έχει διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές αγορές για να αναχαιτίσει τη ζημιά από την πανδημία του κορονοϊού, αναμένεται να επαναλάβει σήμερα τη δέσμευσή της πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να στηρίξει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Fed είναι πιθανόν, επίσης , να ενημερώσει για πόσο χρόνο και με βάση ποιο μέγεθος αναφοράς σχεδιάζει να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν μετά την έναρξη της ανάκαμψης που θα ακολουθήσει την ύφεση κατά το τρέχον τρίμηνο, την οποία πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αυτό που δεν αναμένει κανείς από τους αξιωματούχους της Fed είναι μία λεπτομερής πρόβλεψη για την οικονομία, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο του ιού πριν βρεθεί μία θεραπεία ή ένα εμβόλιο.

Η επιτροπή της Fed που καθορίζει τη νομισματική πολιτική, που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα εκδώσει την ανακοίνωσή της στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), ενώ ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ θα δώσει συνέντευξη Τύπου, μέσω άλλης τηλεδιάσκεψης, μισή ώρα αργότερα.

Η ανακοίνωση είναι πιθανό να αποτυπώνει μία ισχυρή επί τα χείρω αξιολόγηση της Fed όσον αφορά την αγορά εργασίας, τις δαπάνες των νοικοκυριών, τις αγορές ενέργειας και την προοπτική για τον πληθωρισμό. Μπορεί, επίσης, να δίνει ενδείξεις σχετικά με το πόσο χρόνο η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι θα συνεχίσει τη στήριξη της οικονομίας.

Τον περασμένο μήνα, η Fed ανέφερε μόνο ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν «έως ότου έχει την πεποίθηση ότι η οικονομία έχει αντέξει τα πρόσφατα γεγονότα και είναι σε τροχιά να επιτύχει τους στόχους της για τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών».

Ένας αυξανόμενος αριθμός αμερικανικών πολιτειών ανοίγουν ξανά τις οικονομίες τους ή παρουσιάζουν σχέδια χαλάρωσης των κατ' οίκον περιορισμών, δημιουργώντας φόβους ότι μπορεί να υπάρξει μία νέα αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες και έναν πονοκέφαλο για τη Fed, η οποία επιχειρεί να εκτιμήσει την ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης.