Η Τουρκία συζητά με τις ΗΠΑ για πιθανή γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων από τη Fed

0
21

Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ενδεχόμενη εξασφάλιση γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων από την Federal Reserve των ΗΠΑ, ενώ έχει συζητήσει και άλλες επιλογές χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Άγκυρα να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Τούρκοι αξιωματούχοι, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, τόνισαν ότι παρότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεδομένης -όπως τόνισαν- της αρνητικής εικόνας που υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας για τη συνεργασία με το Ταμείο.

Σημειώνεται ότι πολλοί αναλυτές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι η μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, αυξάνοντας τις ανάγκες της για εξωτερικών δανεισμό.

Επιπλέον, τα μέτρα που έχει λάβει η Άγκυρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα αναμένεται να οδηγήσουν την τουρκική οικονομία σε ύφεση για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών.

Την Πέμπτη πάντως η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο 2%, μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα ότι το Ταμείο θα συνεχίσει την εποικοδομητική συνεργασία του με όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Η Fed έχει ενισχύσει τις γραμμές ανταλλαγής νομισμάτων -μέσω των οποίων δέχεται ξένα νομίσματα έναντι δολαρίων- με τις κεντρικές τράπεζες αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Νότιας Κορέας και του Μεξικού, προκειμένου να στηρίξει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές εν μέσω της κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Ωστόσο, η Τουρκία -σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αν και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κόντρα με την Ουάσιγκτον για αρκετά θέματα- δεν συμπεριλαμβάνεται στις παραπάνω χώρες.

«Υπήρξαν επαφές υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τη γραμμή ανταλλαγής", ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της Τουρκίας στο Reuters, προσθέτοντας: «Η Τουρκία βλέπει θετικά το θέμα, εάν κάτι τέτοιο καταστεί δυνατό».

Δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο, τόνισε ότι «μια γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων με τη Fed είναι αρκετά ελκυστική επιλογή και μπορεί να εξεταστεί».