Ισπανία: Συρρίκνωση-ρεκόρ για τον τομέα των υπηρεσιών τον Μάρτιο

0
18

Τα μέτρα του lockdown που έχει επιβάλει η Ισπανία για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, οδήγησαν σε συρρίκνωση-ρεκόρ στην δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών τον προηγούμενο μήνα, με τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να έχουν πληγεί ιδιαιτέρως.

Ο ΡΜΙ που καταγράφει την δραστηριότητα στον τομέα, ο οποίος αντιστοιχεί στο μισό της οικονομικής παραγωγής της Ισπανίας, βυθίστηκε στο ιστορικό χαμηλό των 23 μονάδων τον Μάρτιο από τις 52,1 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Ο κλάδος έχει παραμείνει υψηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για περισσότερο από έξι χρόνια.

Ο Paul Smith, διευθυντής οικονομικών της Markit, τόνισε ότι τα στοιχεία του Μαρτίου περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις από τις προσπάθειες περιορισμού του κορονοϊού.

Ο ίδιος τόνισε πως η προσπάθεια να αποτυπωθεί η κλίμακα και η διάρκεια της πανδημίας στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η σοβαρότητα της ύφεσης στο β΄ τρίμηνο θα υπερβαίνει οτιδήποτε έχουμε δει κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης της περιόδου 2008-2009.