Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές

0
15

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε κλίμα αισιοδοξίας για νέα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αμερικανική Federal Reserve που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης με έντονο ενδιαφέρον τις στρατηγικές των κυβερνήσεων στην Ευρώπη και των κυβερνητών στις ΗΠΑ για την επανέναρξη σταδιακά και με προσεκτικά βήματα της επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας.

Στην Ευρώπη μεγάλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρία, έχουν κάνει τα πρώτα βήματα για το "ξεπάγωμα" της οικονομικής δραστηριότητας μετά τα δρακόντεια μέτρα των προηγούμενων εβδομάδων για την ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού.

Στις ΗΠΑ, πολιτείες όπως η Αλάσκα, η Τζόρτζια, η Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και το Τέξας, αρχίζουν να επιτρέπουν στα εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,8% κλείνοντας στις 335,44 μονάδες εμφανίζοντας τα υψηλότερα κέρδη από τις 17 Απριλίου.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε άλμα 3,1% στις 10.659,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,55% στις 4.505,26 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,6% και έκλεισε στις 5.846,79 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 3,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,8%.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.

Η πρώτη συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη και η δεύτερη την Πέμπτη, με τους επενδυτές να ελπίζουν σε νέες δράσεις μετά τα γενναία μέτρα νομισματικής πολιτικής που δρομολόγησαν οι δύο τράπεζες τον τελευταίο ενάμιση μήνα για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους εν μέσω της πανδημίας.

Όσον αφορά την εξέλιξη της τελευταίας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά τον κόσμο έχουν πλησιάζουν τα 3 εκατομμύρια ανά τον κόσμο, ενώ οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους έχουν ξεπεράσει τους 206.000, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Johns Hopkins University.

Οι ΗΠΑ διατηρούν τα θλιβερά πρωτεία, με 963.379 επιβεβαιωμένα κρούσματα και άνω των 54.800 θανάτους.

Τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η μετοχή της Deutsche Bank σημείωσε άλμα άνω του 12% μετά την προδημοσίευση αποτελεσμάτων που έδειξαν κερδοφορία καλύτερη του αναμενομένου.

Η Adidas προέβλεψε εξάλλου τη Δευτέρα πτώση των πωλήσεών της κατά 40% στο β΄τρίμηνο. Ανακοίνωσε επίσης πτώση των καθαρών πωλήσεών της κατά 19% στο α' τρίμηνο σε ετήσια βάση.

Ο τίτλος της εταιρείας αθλητικών ειδών κινήθηκε ανοδικά κόντρα στην υποχώρηση των οικονομικών της μεγεθών.

Από την πλευρά της η γερμανική φαρμακευτική Bayer σημείωσε άλμα 5,8% καθώς η πανδημία οδήγησε τόσο τα έσοδα όσο και τα κέρδη της να κινηθούν ανοδικά.