Με δυναμική άνοδο έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανακοίνωση ενθαρρυντικών στοιχείων από την αμερικανική Gilead Sciences για τις δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου remdesivir ως θεραπευτικού μέσου ενάντια στον κορονοϊό.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,90%, στις 347,10 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους, αλλά και τα βασικότερα χρηματιστήρια σε θετικό έδαφος. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα "βαριά χαρτιά" της Ευρωζώνης, έκλεισε με άνοδο 2,06%, στις 2.992,34 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX "κέρδισε" 2,68%, στις 11.102,90 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να καταγράφει άνοδο 2,22%, στις 4.671,11 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 2,67%, στις 6.177,40 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 2,21%, στις 18.068,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 3,17%, στις 7.053 μονάδες.
Η Gilead Sciences ανακοίνωσε την Τετάρτη δεδομένα από δύο κλινικές δοκιμές του πειραματικού φαρμάκου remdesivir σε ασθενείς που νοσούν σοβαρά από κορονοϊό, μία δική της και μία του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σε μια δοκιμασία Φάσης 3 η θεραπεία που δοκιμάστηκε σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν θεραπεία διάρκειας 5 ή 10 ημερών οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα.
Τουλάχιστον το 52% των συμμετεχόντων που έλαβαν τη μία από τις δύο θεραπείες, έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 14 ημέρες θεραπείας και τουλάχιστον το 53% αυτών των ασθενών αναφέρθηκε ότι σημείωσαν "κλινική ανάρρωση".
Σύμφωνα με τη μελέτη, το φάρμακο έδειξε καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς που βρίσκονταν σε προγενέστερη φάση της νόσου, σε σχέση με άλλους που είχαν ήδη νοσήσει βαρύτερα.
Το βλέμμα των επενδυτών ήταν επίσης στραμμένο και στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Η Airbus ανακοίνωσε ζημιές για το τελευταίο τρίμηνο και πτώση των εσόδων, ενώ υποχώρηση των κερδών τους κατέγραψαν για το α' τρίμηνο του έτους οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και Daimler.
Στον τραπεζικό κλάδο, η Barclays είδε τα καθαρά κέρδη της να σημειώνουν πτώση 42% το α' τρίμηνο, ωστόσο η μετοχή της σημείωσε τελικώς άλμα 11% λόγω των ισχυρών αποτελεσμάτων του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της.
Η Standard Chartered είδε τα κέρδη της στο τρίμηνο να μειώνονται κατά 12% σε ετήσια βάση, με τη μετοχή της να σημειώνει άνοδο 8%, καθώς η αναθέρμανση της οικονομίας της Κίνας ευνοεί τις δραστηριότητές της.
Η Deutsche Bank κατέγραψε ζημίες 43 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο και "έβαλε στην άκρη" 260 εκατ. ευρώ για πιθανές απώλειες στον κλάδο των δανείων λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Η μετοχή της επίσης ενισχύθηκε κατά 7%.
Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, εκείνη της AMS σημειώσε άλμα 23% μετά την ανακοίνωση του αποτελεσμάτων τριμήνου της, με την αυστριακή εταιρεία καρασκευής ημιαγωγών να "βλέπει" περιορισμένη επίδραση της κρίσης του κορονοϊού στη δραστηριότητά της στο β' τρίμηνο.
Στην άλλη "άκρη" του Stoxx 600, η δανική GN Store "βυθίστηκε" κατά 7%, καθώς παρουσίασε αποτελέσματα κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών, ενώ η γερμανική Wirecard συνέχισε την πτωτική πορεία της, που συνδέεται με έρευνα για τις λογιστικές πρακτικές της, "χάνοντας" 10% την Τετάρτη.
Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδειξαν ότι ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος κατέρρευσε τον Απρίλιο εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορονοϊού και των δρακόντειων μέτρων που αναγκάστηκαν να επιβάλλουν οι κυβερνήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης για την Ευρωζώνη έχασε 27,2 μονάδες και υποχώρησε στις 67,0 μονάδες, ενώ ο δείκτης για την Ε.Ε. έχασε 28,8 μονάδες στις 65,8 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη στην ιστορία της έρευνας που ξεκινά από το 1985, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του Μαρτίου.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του δείκτη κυκλοφορίας χρήματος Μ3 αυξήθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο από 5,5% το Φεβρουάριο.