Saudi Aramco: Άντλησε $8 δισ. από τις διεθνείς αγορές

0
4

Η Saudi Aramco επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2019, πουλώντας ομόλογα $8 δισ. για να βοηθήσει να χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, και το μέρισμα της, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου προχώρησε στην έκδοση την Τρίτη με φόντο την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου φέτος που οδήγησε σε πτώση κερδών κατά 45% το γ’  τρίμηνο.

Με τα κέρδη της να υποχωρούν η εταιρεία δεν κατάφερε να δημιουργήσει αρκετά μετρητά για να χρηματοδοτήσει τις πληρωμές προς τους μετόχους που έχει υποσχεθεί πως θα φτάσουν τα $75 δισ. αυτό το έτος, αναφέρει το Bloomberg.

Σχεδόν το σύνολο θα πάει στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία χρειάζεται αυτά τα χρήματα για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και για να τονώσει την οικονομία της.

Η έξοδος της Aramco στις αγορές είναι η μεγαλύτερη από εταιρεία των αναδυόμενων αγορών αυτό το έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Τα ομόλογα που διέθεσε η εταιρεία είχαν ορίζοντα λήξης τα τρία, πέντε, 10, 30 και 50 χρόνια, ενώ οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα $50 δισ. αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Η τιμολόγηση κυμάνθηκε από 1,32% για τα πιο κοντινά ομόλογα μέχρι 3,65% για τα ομόλογα 50 ετών. Τα spreads με τα αμερικανικά διαμορφώθηκαν μεταξύ 110 μονάδες βάσης και 200 μ.β.