Iταλία: Και πάλι υπό πίεση τα ομόλογα, μετά την ανακοίνωση αλλαγών στο πρόγραμμα δανεισμού της

0
16

Τα ιταλικά ομόλογα παρέμειναν υπό πίεση και σήμερα λόγω της απογοήτευσης από το πακέτο μέτρων του Eurogroup για τον κορονοϊό και την ανακοίνωση αλλαγών στο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα σχέδιο ύψους μισού τρισ. ευρώ για τη στήριξη των οικονομιών τους που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό. Ωστόσο, προς απογοήτευση αρκετών κρατών με επικεφαλής την Ιταλία, η συμφωνία δεν ανέφερε την έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης. Χωρίς κοινή έκδοση χρέους, το πακέτο στήριξης για τον κορονοϊό θα αυξήσει το ήδη υψηλό χρέος των χωρών της Νότιας Ευρώπης, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ιδιαίτερα στην Ιταλία.

«Είναι ο ίδιος παράγοντας όπως χθες, επειδή δεν είχαμε συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τα κορονο-ομόλογα. Αυτός είναι ο λόγος που τα BTPs (σ.σ.: τα ιταλικά ομόλογα) υποφέρουν», δήλωσε αναλυτής της DZ Bank.

Η Ιταλία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες εκδόσεις χρέους και μπορεί να καταφύγει σε πιο ακριβά κοινοπρακτικά δάνεια – και για ομόλογα με μικρότερη χρονική διάρκεια – καθώς αυξάνει τις δαπάνες της για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Αν και η προοπτική πρόσθετων εκδόσεων ομολόγων από την Ιταλία είχε ληφθεί υπόψη από τις αγορές, η επίσημη ανακοίνωσή τους αύξησε την πίεση στο ιταλικό χρέος, σημείωσε ο αναλυτής της DZ Bank, προσθέτοντας ότι θα αυξηθεί η αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος του χρέους.

Η απόδοση των ιταλικών 2ετών ομολόγων σημείωνε άνοδο 5 μονάδων βάσης στο 0,89% μετά την αύξησή της κατά σχεδόν 20 μονάδες βάσης χθες. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων παρέμεινε σταθερή στο 1,79%.