Ιταλία: Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται μετά την υποβάθμιση από τον Fitch

0
10

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα μετά την υποβάθμιση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch του αξιόχρεου της χώρας.

Σε μία έκτακτη κίνηση, ο Fitch υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας στη βαθμίδα ΒΒΒ-, επικαλούμενος την επίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία της υπερχρεωμένης χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο από τις τέσσερις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ιταλίας είναι μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» (junk).

Μετά την έξαρση του κορονοϊού, οι αγορές ανησυχούν ότι το χρέος της Ιταλίας, το οποίο θα διογκωθεί λόγω της πανδημίας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της επενδυτικής διαβάθμισης του αξιόχρεού της.

Σε μία σχετικά υποτονική αντίδραση, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν, με αυτή του διετούς ομολόγου να αυξάνεται έως και 12 μονάδες βάσης. Στη συνέχεια, η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου σημείωνε άνοδο 7 μονάδων βάσης στο 0,69%. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου αυξήθηκε έως 10 μονάδες βάσης στο 1,83%, ενώ στη συνέχεια η αύξηση περιορίστηκε στις 6 μονάδες βάσης.

Η διαφορά της απόδοσης των ιταλικών 10ετών ομολόγων από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε στις 226 μονάδες βάσης, αντιστρέφοντας τη μείωσή της μετά την απόφαση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P να διατηρήσει το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα ΒΒΒ.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πωλήσεις του ιταλικού χρέους, αυτές δεν είναι οι πολύ μεγάλες που θα μπορούσαμε να έχουμε δει, αν ο S&P είχε υποβαθμίσει το ιταλικό αξιόχρεο σε μη επενδυτική διαβάθμιση», δήλωσε αναλυτής της Rabobank. Ο Fitch, εξ άλλου, αξιολόγησε την προοπτική του αξιόχρεου της Ιταλίας σε σταθερή και όχι αρνητική, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι αυτό κάνει λιγότερο πιθανή μία περαιτέρω υποβάθμισή του.

Ο οίκος Moody's θα επανεξετάσει το ιταλικό αξιόχρεο – που είναι σήμερα επίσης μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία junk – την επόμενη Παρασκευή, αλλά την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας θα παραμείνει «σε γενικές γραμμές ανεπηρέαστη» δεδομένης της προσωρινής φύσης της κρίσης του κορονοϊού.

Η Ιταλία έχει προγραμματίσει για σήμερα την πώληση ομολόγων αξίας έως 6 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας, ένας παράγοντας που επίσης ασκεί πίεση στους τίτλους σήμερα το πρωί, δήλωσαν αναλυτές της UniCredit. Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων σημείωνε πτώση 2 μονάδων βάσης στο -0,48%.

Οι επενδυτές θα εστιάσουν την προσοχή τους και στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.