Ιταλία: Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων

0
16

Επανήλθε σήμερα η ζήτηση για ιταλικά ομόλογα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διοχετεύσει περισσότερους πόρους στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό με την αναθεωρημένη πρότασή της για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Οι αποδόσεις των ιταλικών 2ετών κρατικών ομολόγων σημείωναν πτώση 18 μονάδων βάσης στο 0,87%, ενώ χθες η απόδοσή τους είχε φθάσει έως το 1,1%.

Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχωρούσαν κατά 15 μονάδες βάσης στο 1,76%, ενώ αυτές των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων σημείωναν πτώση 4 μονάδων βάσης στο 0,83%.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφό της, η Κομισιόν προτείνει να ενσωματώσει μία πρόσθετη στήριξη στον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ, γνωστό και ως Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο (MFF), ο οποίος είναι υπό διαπραγμάτευση.

Τα ιταλικά ομόλογα ήταν υπό πίεση χθες, λόγω της απογοήτευσης για το πακέτο μέτρων που συμφώνησε το Eurogroup για την αντιμετώπιση της ύφεσης που προκαλείται από τον κορονοϊό.

Πέραν τούτου, «αυτό που βοήθησε να σταθεροποιηθεί κάπως το κλίμα ήταν οι ειδήσεις ότι κάποιες φωνές του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού προωθούν την ενεργοποίηση του προγράμματος ΟΜΤ, το οποίο δίνει κάποια ελπίδα ότι ακόμη και χωρίς την προοπτική μίας κοινής έκδοσης (ομολόγων)» η Ιταλία μπορεί να έχει κάποια στήριξη, δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.

Το ΟΜΤ είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση το οποίο αυτή αγοράζει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.