Κ. Μητσοτάκης: «Εάν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια»

0
20

Σε εξέλιξη βρίσκεται, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναδεικνύει την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει πως η παρέμβαση της Ευρώπης θα πρέπει να είναι «μαζική, μεγάλη και άμεση». Παράλληλα, θα τονίσει πως η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο τη μορφή δανείων.

«Δε χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος. Εάν η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθυστερήσει και δεν είναι άμεση και αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν», θα σημειώσει, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο κ. Μητσοτάκης, ταυτόχρονα:

– Θα ζητήσει να υπάρχει κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα.

– Θα προτείνει να έχουν όλες οι χώρες από κοινού πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν παραχθεί.

– Θα ζητήσει στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, που είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στον Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσει ειδική αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.